Na današnji dan postavljeni prvi semafori

10/12/2016 09:23

Na današnji dan postavljeni prvi semafori

Saobraćaj se može regulisati na više načina, a među načinima da se održi red i da se poštuju određena pravila na putu, koriste se saobračajni znaci.

Jedna od vrsti sabraćajnih znakova jeste i semafor. On predstavlja svetlosni saobračajni znak i služi da se reguliše saobraćaj u raskrsnici, tako što pokazuje ko ima pravo da krene, a ko mora da sačeka malo.

Opšte su prihvaćena svetla semafora, pa je tako svima poznato da je crveno svetlo znak da moramo da čekamo, dok je zeleno svetlo znak za pokret.

Semafor koji reguliše saobračaj motornih vozila ima još jedno svetlo koje se nalazi između ova dva i žute je boje. Žuto svetlo na semaforu pokazuje vreme za pripremu, jer će se uskoro upaliti i zeleno svetlo.

Na današnji dan, 10. decembra 1868. godine postavljen je prvi semafor koji se nalazio na ulicama Londona, na trgu ispred zgrade parlamenta Velike Britanije.

Semafor u Londonu

Semafor u Londonu

Iako je imao istu ulogu, ovaj prvi semafor nije bio električni, nego mehanički, dok je prvi električni semafor postavljen 14 godina kasnije – 1882. godine u Berlinu.

Standardni izgled semafora, kako ovaj saobraćajni znak i danas izgleda, prvi put je postavljen 1924. godine i njima više ne upravljaju železničari i policajci koji su ranije morali da stoje pored semafora i da “menjaju svetla”.

10/12/2016 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments