Na današnji dan rođen Dizni

05/12/2016 10:02

Na današnji dan rođen Dizni

Na današnji dan, 5. decembra 1901. godine u Čikagu je rođen Volter Elijas Dizni, poznatiji kao Volt Dizni, američki filmski i televizijski producent i animator.

Najduži period detinjstva proveo je u Marselinu (Misuri), gde je počeo da crta i slika, ali i da prodaje svoje radove komšijama i porodičnim prijateljima. Srednju školu završio je u Čikagu, gde je počeo da crta stripove za školske novine.

Sa samo 16 godina napustio je školovanje i odlučio da pristupi vojci – gde su ga odbili jer je bio maloletan, pa se umesto vojsci priključio Crvenom krstu sa kojim je otputovao u Francusku gde je vozio ambulantna kola.

Kada se vratio u Ameriku pronašao je posao ilustratora za kompaniju iz Kanzas Sitija, praveći reklame, a ubrzo je odlučio da otvori svoj studio za animacije. Međutim, prvi uspeh u ovom poslu Volt je imao kada je sa svojim bratom Rojem i tada već poznatim ilustratorom Ubom Iverksom pokrenuo “Studio braće Dizni”.

Njegov treći kratkometražni crtani film sa glasom i muzikom, “Parobrod Vili” doneo mu je slavu, dok je jedan od najprepoznatljivijih crtanih likova – Miki Maus upravo u ovom crtanom filmu imao debi.

Više o životu i stvaralaštvu Volta Diznija pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

05/12/2016 10:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments