Oni su vladali najkraće!

10/01/2017 10:45

Oni su vladali najkraće!

Uglavnom se kroz istoriju pamte vladari koji su vladali najduže, koji su bili deo nekih veilki istorijskih dešavanja, koji su uradili nešto značajno za svoj narod ili svet.

Međutim, posebno mesto u istoriji imaju i oni vladari koji su vladali najmanje, bez obzira na to koju su titulu nosili za to vreme.

Ovo je lista vladara koji su najkraće bili na vlasti:

Papa Urban VII

Od kad papa Urban VII je proglašen za papu do dana kada je preminuo nije prošlo ni dve nedelje. Umro je samo 13 dana nakon što je došao na vlast, ali je uspeo da za tih 13 dana pridobije poverenje mnogih, a pre svega stanovnika Rima koji su od njega imali velika očekivanja. Naime, period vladavine pape Urbana VII trebalo je da bude period proseriteta.

Kralj Luis-Antoan

Nakon vladavine francuskog kralja čarlsa X na vlast je došao Luis-Antoan, koji je u istoriji poznat kao kralj sa najkraćom vladavinom. Naime, vladao je čitavih 20 minuta, a nakon toga je, poput njegovog prethodnika – abdicirao.

Kraljica Džejn Grej

Kada je bolešljivi i slabašni sin Henrija VIII, Edvard VI, umro mlad, mnogi uticajni protestanti plašili su se da će kruna otići njegovoj polusestri, katolikinji, Meri (u istoriji poznatijoj kao Krvava Meri). Edvard VI došao je na presto sa samo devet godina, a uticajni dvorjanin Džon Dadli, vojvoda od Nortamberlanda, veoma brzo proglasio se za regenta maloletnog kralja. Plašeći se da će izgubiti kontrolu nad krunom, Dadli je kovao zaveru koja je trebalo da omogući da presto preuzme gospa Džejn Grej, Edvardova rođaka.

Kako bi osigurao svoje mesto na dvoru, Dadli je primorao Džejn da se uda za njegovog sina. Nažalost, Džejn Grej nije imala podršku naroda i nakon samo devet dana vladavine, na čelu velike vojkse, Meri je nasilnim putem preuzela vlast. Mnogi istoričari smatraju da je Meri htela da poštedi svoju mlađu rođaku, ali je njen nepromišljeni otac uzeo pogrešnu stranu, priključivši se pobuni protiv aktuelne vlasti, time presudivši sopstvenom detetu. Džejn je postala preveliki rizik i 12. februara 1554. godine ubijena je u London taueru.

Predsednik Harison

Kao predsednik sa najkraćim mandatom u istoriji izdvaja se deveti predsednik Sjedinjenih Američkih Država Vilijam Hendri Harison. On je samo mesec dana nakon što je izabran za predsednika preminuo. Sa svojih 68 godina, koliko je imao kada je 1841. godine stupio na funkciju predsednika, predsednik Harison je i najstariji dotadašnji predsednik, a ovu titulu kasnije je preuzeo Ronald Regan.

Car Napoleon II

Poznato je da je u istoriji bilo puno samoproklamovanih careva i imperatora koji su vladali veoma kratko, ali među njima titulu cara sa najkraćom vladavinom odnosi car Napoleon II. O je za cara proglašen sa nepune četiri godine, nakon poraza i abdikcije njegovo oca, Napoleona posle bitke kod Vaterloa 1815. godine. Nakon 16 dana vlast u Francuskoj je pripala Luju XVIII, a Napoleon II živeo je u Austriji sve do kraja svog izuzetno kratkog života – jer je preminuo u 21. godini.

10/01/2017 10:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments