Na današnji dan preminuo Moris Ravel

28/12/2016 09:30

Na današnji dan preminuo Moris Ravel

Na današnji dan, 28. decembra 1937. godine, preminuo je jedan od najznačajnijih predstavnika impresionizma u muzici, francuski kompozitor, Moris Ravel.

Rođen je u delu Francuske koji se zove Baskija, u porodici u to vreme poznatog naučnika Džozefa Ravela. Iako je imao priliku da još u ranom detinjstvu posećuje fabrike i prati najnovija otkrića u industriji, Morisa ovo nije interesovalo.

Svoj talenat i interesovanje za muziku pokazao je vrlo rano, a majka ga je podržavala u tome i na njega prenosila baskijsko nasleđe i izvorne baskijske pesme koje mu je pevala. Sa sedam godina je Moris krenuo na časove klavira kod Adrija Gisa, kod kog je počeo da uči i kontrapunkt, harmoniju i kompoziciju.

Prvo delo koje je Moris komponovao imalo je slobodnu formu, a bile su to varijacije na jedan Šumanov koral. Svoj prvi nastup Moris je imao sa 14 godina kada je upisao pariski konzervatorijum.

Najpoznatije Ravelovo delo je svakako orkestarska kompozicija Bolero. Ova kompozicija se zasniva na dve teme koje se naizmenično smenjuju. Upravo ovim delom skrenuo je pažnju većeg broja ljudi na sebe.

Više o životu i stvaralaštvu Morisa Ravela pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

28/12/2016 09:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments