Na današnji dan preminuo Van Gog

29/07/2016 13:13

Na današnji dan preminuo Van Gog

Na današnji dan, 29. jula 1890. godine, preminuo je jedan od najpoznatijih slikara u istoriji umetnosti, predstavnih postmodernizma, Vinsent van Gog.

Rođen je 30. marta 1853. godine u Zindertu u Holandiji. Sa 15 godina je bio primoran da napusti školu i da se zaposli kako bi finansijski pomagao porodicu. Zaposlio se u firmi svog strica koja se bavila prodajom umetnina.

"Crveni vinogradi"

“Crveni vinogradi”

Zajedno sa svojim stricem preselio se u London, gde je upoznao i zavoleo kulturu i umetnost ovog grada. Nakon što ga je njegova prva ljubav odbila, doživeo je nervni slom i odlučio da svoj život posveti bogu.

Nakon samo godinu dana učenja za sveštenika, odbio je da polaže ispit iz latingkog jezika nazivajući ga “mrtvim jezikom siromašnih ljudi”, a ubrzo (1880. godine) preselio se u Brisel gde je počeo ozbiljnije da se bavi slikanjem, za koje je talenat i interesovanje pokazivao u ranom detinjstvu.

U Pariz se preselio 1886. godine gde je imao prilike da se upozna sa slikama impresionizma, kojima je bio oduševljen. Dve godine kasnije preselio se na jug Francuske u “malu žutu kuću”, gde je otuđen od sveta i u depresiji stvarao neka od sada najpoznatijih dela.

Za života je uspeo da proda samo jednu sliku – “Crveni vinogradi”, iako je stvorio više od 2.100 dela.

Više o životu i delima jednog od najpoznatijih slikara u istoriji umetnosti – Vinsenta van Goga – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

29/07/2016 13:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments