Na današnji dan ukradena je Mona Liza!

21/08/2017 15:54

Na današnji dan ukradena je Mona Liza!

Iako je danas gotovo nemoguće da se to desi, iz Luvra, dekorater Vinćenco Peruđi, 21. avusta 1911. godine uspeo je da ukrade Mona Lizu!

Bivši radnik u Luvru, Vinćenco Peruđi prenoćio je skriven u muzeju, i 21. avgusta, najpoznatiju sliku na svetu izvadio je iz rama, sakrio ispod mantila i jednostavno išetao uz muzeja.

Cela javnost se ukomešala, a po celom Parizu je oblepljeno preko 2.500 fotografija čuvene slike Leonarda Da Vinčija. Na ispitivanje bio je priveden i Pablo Pikaso. Za to vreme, Vićenco je i dalje živeo u Parizu, a sliku je sakrio iza kredenca. Dve godine kasnije, odlazi u Firencu, gde je pokušao preko dilera, da proda sliku. Konačno, dekorater je uhapšen i osušen je na godimnu dana zatvora.

U istoriji umetnosti ovaj dan ostao je upamćen ne samo kao dan kada je ukradeno ovo remek delo. Naime, pola veka kasnije, 21. avgusta iz Nacionalne galerije nestala je slika “Vojvoda Velington” Fransciska Goje, samo 19 dana pošto je stigla u čuveni britanski muzej. Ovu krađu izvršio je kamiondćija Kempton Banton, iznevši platno kroz prozor toaleta.

21/08/2017 15:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments