Na današnji dan rođen Petrarka

20/07/2016 09:33

Na današnji dan rođen Petrarka

Na današnji dan, 20. jula 1304. godine, rođen je jedan od najznačajnijih predstavnika renesansne Italije, pesnik i humanista, Frančesko Petrarka.

Rođen je u Areku, a tokom detinjstva živeo je u Inčizi, Avinjonu i Pizi. Studije prava završio je na univerzitetima u Monpeljeu i Bolonji, da bi kasnije, kao dvorski savetnik, radio u Avinjonu.

Dogodilo se na današnji dan – 20. jul!

Boraveći na dvoru kao savetnik upoznao je Lauru koja je predstavljala njegovu neiscrpnu inspiraciju za dela koja je pisao. Većina Petrarkinih dela napisano je na latinskom jeziku – jer je smatrao da je narodni jezik namenjen za pričanje o nebitnim stvarima, dok je svoja dela smatrao uzviženim.

Gajio je veliku ljubav prema antičkim piscima i njihovim delima, a zalagao se i za podražavanje antičkih uzora i preuzimanje njihovih kvaliteta.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Frančeska Petrarke!

Nasuprot tome, protivio se sholastici i aristotelizmu, jer nije imao razmevanja za takve filozofske sisteme, dok se ipak bavio filozofijom morala i ispitivanjem čovekovih unutrašnjih sadržaja.

Najveći uticaj na njegov rad imali su Ciceron, Seneka, Avgustin i Platon. Među njegovim najpoznatijim delima nalaze se dela: “Moja tajna”, “Kanconijer”, poema “Afrika”, “Pokajnički psalmi”…

Biografije drugih poznatih ličnosti nalaze se OVDE.

20/07/2016 09:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments