Na današnji dan preminuo je Nil Amstrong

25/08/2017 18:47

Na današnji dan preminuo je Nil Amstrong

Nil Olden Amstrong, američki kosmonaut i prvi čovek koji je stupio na Mesec, preminuo je 25. avgusta 2012. godine.

Svoju karijeru, Amstrong je započeo kao mornarički pilot 1949. godine, a učestvovao je i u Korejskom ratu. Nakon toga, 1955. godine, završava vazduhoplovno-tehničku akademiju i biva raspoređen u Centar za istraživanje “Libajs” pri NASA. U septembru 1962. postaje astronaut.

Prilikom leta sa vasionskim brodom “Džemini 8” 16. marta 1966, prvi je uspešno izvršio spajanje na drugu vasionsku letelicu u letu. Kao astronaut vazduhoplovnog broda “Apolo II”, postao je prvi čovek koji je sleteo na Mesec, u 10h i 56 minuta, 20. jula 1969. godine. Uz njega, bili su i astronauti Majk Kolinsom i Edvin Oldrin.

nil amstrong

Zanimljive činjenice o Nilu

Kada je imao samo deset godina, Nilu je plaćan jedan dolar da kosi groblje u malom gradu u Ohaju. To je bio jedan u nizu poslova koje je mladi Nil radio, skupljajući novac da upiše letenje, što je na kraju i uspeo.

Toliko je voleo letenje, da je dozvolu za upravljanje avionom dobio pre nego što je položio test za vožnju automobila.

Jedno vreme, Amstrong je radio kao “potrčko” na lokalnom aerodromu. Kada je jednom prilikom pomogao pilotu, očistivši mu prozore i pumpu za gas, Nil je zaradio jednu vožnju i lekciju u upravljanju avionom.

Kada je diplomirao, Nil je postao test pilot. Prema izveštajima, mogao je da upravlja sa preko 200 različitih letilica, uključujući i opasni avion sa raketom pod nazivom “X-15”.

Kada su sleteli na Mesec, Nil nije želeo da prvi zakorači na ovaj satelit. Ipak, ostala ekipa ga je nagovorila da to učini. I tako izgovorivši čuvenu rečenicu: “Ovo je mali korak za čoveka, ali ogroman za čovečanstvo”, ostaće zauvek upamćen kao prvi čovek na Mesecu.

25/08/2017 18:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments