Najzanimljivije činjenice o piramidama!

28/11/2016 15:33

Najzanimljivije činjenice o piramidama!

Piramide su same po sebi fantastične – kao građevine, kao deo jedne davne prošlosti, ono što su tada predstavljale i način na koji su opstale do danas.

Poznato je da su piramide građene kao monumentalne grobnice za faraone – vladare u tadašnjem Egiptu, da su to ogronme građevine, a ovo su neke od najzanimljivijih činjenica o njima, a koje su manje poznate:

Najpoznatije piramide su tri piramide u Gizi – Keopsova, Kefrenova i Mikerinova, a na području drevnog Egipta nalati se više od 140 piramida.

tri-piramide

Najstarija piramida u Egiptu je sagrađena za faraona Djosera oko 2650. godine pre nove ere i nalazi se u Sakkari – najvećem groblju grada Memfisa gde je otkriveno više od 250 podzemnih grobnica.

Pogledajte još: Zanimljivosti o gradnji piramida!

Najveća piramida je Keopsova ili Kufu piramida koja je u originalu bila visoka 146,5 metara, a danas je visoka 138,8 metara. Ova piramida je do 1311. godine bila najviša građevina koju je napravio čovek, a ovaj rekord, nakon 3871 godine oborila je izgradnja Linkoln katedrale u Engleskoj.

Sve piramide izgrađene u Egiptu nalaze se na zapadnoj obali reke Nil jer se u egipatskoj mitologiji zapad – odnosno strana na kojoj sunce zalazi – povezuje sa mestom preminulih duša.

Plemići za koje su se gradile piramide sahranjivani su zajedno sa različitim predmetima, često veoma vrednim jer se tada verovalo da će ih mrtvi koristiti u zagrobnom životu.

piramide-egipat-iskopavanja

Prema procenama arheologa, velika piramida u Gizi sagrađena je od 2.300.000 kamenih blokova koji su težine od dve do 30, pa čak i 50 tona. Procenjuje se da je Keopsova piramida teška oko 6 miliona tona.

Iako se piramide nalaze u pustinji gde je temperatura u toku dana izuzetno visoka, a uveče niska, temperatura u piramidama je konstantna – oko 20 stepeni Celzijusa, upravo zahvaljujući debljini “zidova” i materijalu od kojeg su napravljene.

Za izgradnju jedne piramide bilo je potrebno oko 200 godina zbog čega se često istovremeno gradilo više piramida. Suproto verovanju koje je popularno, piramide nisu gradili robovi ili zarobljeniji, već dobro plaćeni radnici, pa čak i umetnici.

Velika piramida u Gizi je najstarije od Sedam svetskih čuda antičkog sveta i poslednja piramida koja je u velikoj većini sačuvana.

28/11/2016 15:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments