Ovo su najluđi vladari u istoriji!

30/08/2017 13:25

Ovo su najluđi vladari u istoriji!

Dok nam je možda standardno gradivo koje učimo u školama dosadno, ipak istorija ume i te kako da bude interesantna. Predstavljamo vam neke od najluđih vladara kroz istoriju sveta!

Kralj Erik XIV

Erik Svedski
Erik XIV bio je kralj Švedske od 1533. do 1577. godine. Pored toga što je patio od paranoje, Erik je često naređivao da se ljudi koji se smeju u njegovom pristutvu streljaju. Verovao je da je sam sebi brat, a preminuo je od posledica trovanja arsenom.

 

Kralj Faruk I

Faruk I

Poslednji kralj Egipta, vladao je od 1920. do 1965. godine. Bio je poznat kao stomak sa glavom zbog svoje težine od preko 130 kilograma. Kralj Faruk patio je od kleptomanije i jednom je čak ukrao sat Vinstonu Čerčilu! Međutim njegov najpoznatiji čin bio je odlazak u zoološki vrt gde je pobio sve lavove samo zato što je ružno sanjao. Preminuo je u restoranu u Rimu, nakon obilnog obroka.

Car Ćin Ši Huang

Cin Si

Prvi kineski car vladao je u periodu od 260. do 210. godine pre nove ere. Ćin Ši se toliko plašio da ga neko ne ubije da nijednom u svom životu nije dva puta spavao na istom mestu. Ćin Ši Huang se nije bojao samo ljudi, nego i ogromnih morskih čudovišta.

Ivan IV

Ivan Grozni

Ivana IV Vasiljeviča, poznatijeg kao Ivana Groznog, je, nakon smrti roditelja, godinama terorisala ruska vlada i bio je bačen u senku. Zbog toga je, kada je napunio 14 godina i preuzeo kontrolu nad Rusijom, članove vlade je bacio čoporu gladnih pasa. Tu se, navodno, nije zaustavio i nastavio je da maltretira mnoge zbog čega je i dobio nadimak Grozni.

Marija I

Marija I

Marijino ludilo zvanično je primećeno 1786. godine, ali se nakon smrti muža i dece, kraljičino stanje značajno pogoršalo. Ona bi po celu noć ispuštala užasne krike, a zabeleženo je i da je često oblačila dečiju odeću. Zabranila je održavanje bilo kakvih zabava u zemlji, a državne svečanosti podsećale su na verske obrede.

Šarl VI

Sarl VI

Kralj Francuske Šarl VI poznat pod nadimkom Šarl ludi bio mentalno oboleo, pa su državom vladali regenti. Ludilo se javilo kad je imao oko 20 godina i pokušao da ubije svog prijatelja i savetnika, zatim je mahao mačem svuda oko sebe i ubio nekoliko svojih vitezova. Tokom života bolest je napredovala, pa nije ni znao da je kralj, niti je prepoznavao svoju ženu i decu. U kasnijim napadima bolesti zavijao bi oko zamka kao vuk, mislio je da je napravljen od stakla i mesecima je odbijao da se kupa.

Kaligula

Kaligula

Gaj Julije Cezar Germanik, poznat pod nadimkom Kaligula, bio je jedan od najluđih i najbrutalnijih vladara u istoriji. Poznat je po ubijanju iz čiste zabave, izazivanju gladi. Često je organizovao javne igre kako bi ga narod voleo, a na jednim od njih, naredio je stražarima da celu jednu sekciju sa publikom bace životinjama da ih pojedu, jer mu je bilo dosadno. Svog konja Incitatusa nameravao je da postavi za konzula, a izgradio mu je hram i postavio ga za sveštenika.

 

30/08/2017 13:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments