Zanimljive činjenice o šimpanzama

10/04/2023 15:44

Zanimljive činjenice o šimpanzama

Najbliži ljudski rođaci žive u tropskim šumama Afrike. Upoznajte šimpanze! Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih činjenica o ovim zanimljivim životinjama.

1. Šimpanze imaju dugačke ruke koje dosežu do ispod kolena, kratke noge i skoro celo telo im je prekriveno tamnom dlakom. Lice im je ravno, imaju velike oči, mali nos i široka usta.

2. Ove sjajne životinje žive u tropskim šumama i savanama u Zapadnoj i Centralnoj Africi. Populacija je podeljena na grupacije koje se mogu naći u Gabonu, Republici Kongo i Kamerunu.

3. Da li ste znali da je DNK šimpanze sličan ljudskom i to 98,5 posto? Toliko smo bliski rođaci. Delimo razne karakteristike, kao što su facijalna ekspresija, nožni prsti i šake. Takođe imamo slična ponašanja, šimpanze se tokom igre smeju i zabavljaju, grle kako bi pokazali emocije, a mogu čak i uspravno da šetaju.

4.U divljini šimpanze žive u zajednici, koju čini oko 15 do 80 članova, sa vođom – alfa mužijakom. Unutar zajednica, šimpanze spavaju, putuju i hrane se.

5. Nakon ljudi, šimpanze su najinteligentniji primati na našoj planeti. Ova pametna stvorenja komuniciraju međusobno koristeći razne gestove, facijalne ekspresije i nekoliko vokala, takođe.

6. Šimpanze su poznati čistunci, provode veći deo vremena gladeći dlaku jedni drugima. Uklanjaju prljavštinu, parazite i mrtve ćelije kože. Možda zvuči odvratno, ali ovakav način čišćenja je važna aktivnost za ove životinje, ne samo da ih održava čistim, već ih i zbližava.

7. Kada je hrana u pitanju, šimpanze su lude za voćem. Takođe, obožavaju lišće, cveće, semena, ptičija jaja, insekte, čak i druge životinje.

8. Spadaju u retku grupu životinja koje se služe alatom kako bi došle do hrane. Otvaraju orahe uz pomoć kamena, do ribe i insekata dolaze uz pomoć štapa, a skloniše od kiše prave od velikih listova.

9. Ženke obično na svet donose jedno mladunče, a ponekad i blizance, na svakih pet do šest godina. Prvih šest meseci beba šimpanze boravi u krznu na majčinom stomaku, a kasnije prelazi na majčina leđa, sve do druge godine. Narednih deset godina prati majku učeći kako da preživi, pronađe hranu i izgradi mesto za spavanje.

10. U tropskim šumama Afrike živi oko 200 hiljada šimpanzi.

10/04/2023 15:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments