Zašto je uginula poslednja ženka orla belorepana u Srbiji?

28/07/2020 10:55

Zašto je uginula poslednja ženka orla belorepana u Srbiji?

Orao belorepan je jedna od najstrože zaštićenih vrsta u Srbiji kako je pred ozbiljnim istrebljenjem. To je velika ptica grabljivica koja se hrani lešinom te je veoma tekško i kompleksno pratiti njeno kretanje i ishranu. Mora se delati na zdravlje celog ekosistema kako bi se spasila i vrsta koja je deo istog.

Pre par nedelja lovci iz Novog Knjaževca pronašli su leš šakala i pored njega leš orla belorepana koji je zaštićena i skoro istrebljena vrsta u Srbiji. Analizama na Institutu za veterinu u Novom Sadu ustanovljeno je da je šakal otrovan, retkom supstancom koja se može nabaviti samo na crnom tržištu- karbofuranom.

Meta trovanja su verovatno bile divlje svinje, ali je na kraju stradala ova strogo zaštićena vrsta ptice, nažalost jedina preostala ženka na našim prostorima, koja je verovatno negde i polegla jaja, sad je ostao samo mužjak. Šakalovo telo je bilo otvoreno, verovatno je po uginuću ovaj lešinar jeo otrovano meso i tako se i sam otrovao.

Ova ozbiljnu situaciju sa nezakonitim namernim trovanjem pokrenula je i dovela na teren Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, došli su i inspektori Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i policija, obavešteno je i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Mađarsko udruženje za zaštitu ptica priskočilo je u pomoć i svojim psima tragačima po kanalima je pronašlo još mrtvih divljih životinja. Situacija sa trovanjem će biti dobro ispitana i najstrožije sankcionisana kako je ovo ozbiljno narušavanje ekosistema i istrebljenje jedne vrste na našim prostorima.

Foto: alo.rs

28/07/2020 10:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments