Živi primerak malog zmaja!

11/11/2020 10:20

Živi primerak malog zmaja!

U džunglama jugoistočne Azije žive pravi mali zmajevi. Doduše oni ne bljuju vatru i ne otimaju princeze ali strašno liče na ova mitološka stvorenja.

Draco volans poznat kao leteći zmaj, član je porodice agamide, roda guštera letača (koji lete ili preciznije jedre), poznatijih kao Draco. Posebni dodaci kože nalik krilima koji im omogućavaju da klize, zovu se patagije.

Odrasle jedinke rastu do 22 centimetra dužine, računajući i dugi rep. Tamnosmeđe su boje, sa tamnim flekama , sa tim što se mužijaci razlikuju po karakterističnim vatrenim – crvenim i narandžastim patagijama sa tamnim trakama, poput pravih zmajeva. 

Ovi gušteri na tlu izgledaju kao i svaki drugi, iako zbog svoje ljuspaste kože i „oklopa na glavi“ i tada po malo liče na zmajeve iz filmova, ali kad rašire svoja krila dobijaju izgled zmajeva koje možete videti u filmovima fantazije i crtanim filmovima.

Leteći gušteri zaista lete u punom smislu te reči. Pomoću krila ne mogu da polete sa zemlje, ali im pomažu pri jedrenju i daju im kontrolu pri kretanju kroz vazduh. Takođe koriste i svoje duge repove za dodatni manevar. Draco volans može uspešno da jedri na razdaljini od čak desetak metara.

Ovi mali zmajevi se hrane mravima i insektima – za razliku od pravih drevnih zmajeva. Dnevni je gušter i aroboreal lokomotion (latinski naziv za životinje koje se kreću isključivo po drvetu). 

Draco gušteri ne provode mnogo vremena na tlu. Većinu svog vremena provode u krošnjama gde su sigurni od predatora. Široko su rasprostranjeni u celoj jugoistočnoj Aziji – gde su edemska vrsta, delu Indije, Borneu i Filipinima.

Za opstanak ove vrste sva sreća nema zabrinutosti, oni vrlo spretno zanaju da se sakriju i stope sa stablom gde imaju malo prirodnih grabljivaca, a ženke kopaju rupu u zemlji da bi polegla jaja koristeći je kao gnezdo i to je skoro jedini momenat kada ova vrsta ima dodira sa tlom.

11/11/2020 10:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments