Ovaj sport je najkorisniji za zdravlje!

11/08/2016 09:30

Ovaj sport je najkorisniji za zdravlje!

Bavljenje sportom u ranom detinjstvu pretpostavlja pravilan fizički razvoj dece i zdraviji način života, ali i razvoj mnogih veština i navika.

Sport kao redovna “obaveza” dece množe imati veliki broj pozitivnih efekata tokom razvoja. Osim zdravijeg načina života, deca na ovaj način uvode radne navike i na taj način rade na celokupnom razvoju – i fizičkom i psihičkom.

Postoje različite vrste sportova – individualni i timski, sa loptom i drugim rekvizitima, a to čime će se dete baviti zavisi od interesovanja, mogućnosti i sposobnosti.

Koji sport je najbolji za razvoj dece

Međutim, jedan sport se ipak izdvaja po svom uticaju na celokupan razvoj dece, što je posebno izraženo kod dece koja rano krenu da se bave njim. U pitanju je plivanje.

plivanje dete bazen

Naime, različita istraživanja su dokazala da plivanje, osim što pomaže pravilan fizički razvoj i regulisanje određenih zdravstvenih problema, utiče veoma povoljno i na intelektualni razvoj dece.

Stručnjaci koji su se bavili pitanjem kako plivanje utiče na decu u ranom detinjstu, došli su do zaključka da se deca koja rano počnu da treniraju plivanje brže razvijaju na kognitivnom, fizičkom i jezikom nivou.

Upravo su deca koja su rano “uskočila” u bazen bolja od svojih vršnjaka u rešavanju različitih matematičkih i jezičkih problema, ali i u aktivnostima koje uključuju vizuelno-motorne zadatke.

Kada je fizički razvoj u pitanju – zahvaljujući plivanju na pravilan način se održava kondicija, razvoj (svih) mišića, poboljšava se cirkulacija i smanjuje rizik od osteoporoze i artritisa.

Upravo se plivanje preporučuje osobama koje imaju problema sa disanjem, kao što je astma ili smanjen kapacitet pluća, ali i deci kod kojih je tokom razvoja došlo do deformiteta kičmenog stuba ili nešto tome slično.

Plivanje kao porodična aktivnost

Naravno, plivanje se ne preporučuje samo deci – ovo je sport koji bi mogli da obavljaju svi bez obzira na urast ili kondiciju. Poslovnim ljudima se preporučuje kao određena anti-stres terapija, starijima za održavanje kondicije bez preteranog napora, ali i za olakšavanje posledica kardiovaskularnih i bolesti pluća, a ako se redovno obavlja, plivanje može predstavljati i određeni “eliksir” mladosti.

11/08/2016 09:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments