Šta najpovoljnije utiče na rad mozga?

02/02/2016 17:17

Šta najpovoljnije utiče na rad mozga?

Zdravo telo znači – zdrav rad mozga. Međutim, osim uobičajne brige o zdravlju, potrebno je posebno obratiti pažnju na to šta jedete ukoliko želite još aktivniji mozak.

Na zdravlje tela utiče ishrana i fizička aktivnost, a upravo fizičke vežbe pomažu i u radu mozga – koji se na taj način brže snabdeva kisonikom.

Za bolju koncentraciju i oštrije moždane vijuge dovoljno je uvesti samo malo promena u svakodnevne navike:

Više namirnica sa glukozom

Namirnice kao što su sveže voće i povrće održavaju nivo glikemije u krvi – što mozak koristi kao glukozu i pomaže mu da funkcioniše. Zato bi bilo dobro u svakodnevnu ishranu uvrstiti i međuobrok koji se sastoji od voća ili povrća u svežem stanju.

fruit-962279_1280

Nasuprot tome, štetni radikali koji negativno utiču na moždane ćelije, čime se ugrožava pamćenje, unose se uz namirnice sa visokom kalorijskom vrednosti. Osim što je visok kalorijski unos štetan za mozak i pamćenje, štetan je i za srce.

Hrana za mozak

Svakodnevno je potrebno hraniti kako telo – tako i mozak. Da bi bili sigurni da to činimo, dovoljno je jednom dnevno pojesti nešto od sledećih namirnica:

Riba

Riba je kvalitetan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za razvoj i funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Unosom ribe smanjuje se rizik od demencije i moždanog udara, a poboljšava se pamćenje, posebno u starosti.

food-865102_640

Za koncentraciju su najbolji losos, sardine i plava riba.

Avokado

Osim što blagotvorno deluje na moždane ćelije, avokado obiluje zdravim mastima, mineralima, vitaminima i fitosterolima, a dobar je i u ulozi antioksidansa – zbog velike količine vitamina E koji sadrži.

S obzirom na to da ima visoku kalorijsku vrednost, avokado bi trebalo koristiti kao namaz ili kao dodatak salatama.

Žitarice

Integralne žitarice su odličan izvor ugljenih hidrata (glukoze), kao i vitamina B – koji poboljšava kognitivnu funkciju mozga i pamćenje.

Jezgrasto voće

nuts-891792_640

Jezgrasto voće – kao što su bademi, orasi, pisaći – sadrže vitamin E koji usporava starenje ćelija mozga, čime čuva mozak od demencije i održava ga “mladim”, odnosno funkcionalnim.

Lisnato povrće

Jedna porcija zelenog povrća – spanać, zelena salata, blitva – dovoljna je svakog dana kako bi se usporio razvoj demencije i pokrenula moždana aktivnost.

greens-767692_640

Jaja

Aminokiseline koje se nalaze u jajima pomažu da se poboljša pamćenje, a ukoliko svakog dana pojedete dva jaja – obezbeđeni ste za dovoljnu količinu ove materije koja pomaže mozgu.

02/02/2016 17:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments