Kako da osigurate zdrav psihički razvoj deteta?

02/06/2017 15:52

Kako da osigurate zdrav psihički razvoj deteta?

Kada se govori o razvoju dece često se misli na njegovo/njeno fizičko razvijanje i zdravlje. Međutim, veoma je važno da se dete i psihički razvija na pravilan način.

Problemi sa kojima se deca susreću i način na koji doživljavaju svet oko sebe tokom odrastanja mogu dovesti do različitih psihičkih problema.

Među čestim psihičkim problemima sa kojima se deca suočavaju su hiperaktivnost i poremećaj pažnje (češće deca mlađeg uzrasta), dok se tinejdžeri neretko bore sa depresijom i anksioznošću.

tinejdzerka

Kako da deca postanu srećni i zdravi ljudi?

Ponekad roditelji kasno primete promene u ponašanju svoje dece, pa se kod njih već razvije neki od psihičkih poremećaja. Međutim, ni tada nije kasno da im se pomogne i to samo promenom određenih svakodnevnih aktivnosti.

Briga o deci ne bi trebalo nikad da prestane, a kroz njihovo vaspitanje moguće je pomoći im da se izgrade kao ličnosti i da postanu psihički zdrave osobe.

Promena navika

Ako dete ima neke pogrešne svakodnevne navike trebalo bi što pre reagovati na to i promeniti ih:

  • Nemojte dozvoliti detetu da koristi tehnologije tokom obroka – pokušajte da to vreme iskoristite na što bolji način, razgovarajte međusobno, uživajte u zajedničkom obroku i slično;
  • Pokušajte da ustalite vreme za spavanje – najbolje bi bilo da dete svako veče odlazi na spavanje u isto vreme, na taj način će dete biti odmorno i naspavano svakog dana što je jedan od važnijih preduslova da se ono oseća dobro;
  • Tri obroka dnevno i zdrava užina je sve što je detetu u razvoju potrebno – ono što dete jede u velikoj meri može da utiče i na psihički, a ne samo na fizički razvoj, naučno je dokazano da postoji hrana koja pozivitno utiče na moždanu aktivnost i raspoloženje, a najvažnije je da hrana koju dete jede bude zdrava i pravilno raspoređena u toku dana;

devojcica na ljuljasci

Interakcija i otvoreni razgovori

Tokom razvoja deca se menjaju, a njihovo ponašanje u odnosu na roditelje često varira pa tako od “mamine i tatine maze” može u ranom pubertetu nastati potpuno otuđeni tinejdžer i slično.

Upravo zato je važno svakodnevno raditi na poboljšanju odnosa i komunikacije sa decom. Nemojte uzimati zdravo za gotovo njihove brige ili netipično ponašanje, već pokušajte da kroz razgovor dođete do izvora njihovog problema i pokušajte da im pomognete. Nekad im je dovoljno samo to što su porazgovarali sa vama, ali to neće ni priznati niti će zatražiti.

Kako biste bili sigurni da će vaše dete vremenom dolaziti prvo kod vas kada imaju problem ili kada se ne osećaju psihički najbolje – veoma je važno da budete emotivno dostupni za njih uvek i da pokazujete empatiju i razumevanje za sve njihove faze u razvoju.

Kreativnošću protiv dosade

Deci je tokom razvoja potrebna aktivnost, kako fizička tako i mentalna, što znači da im je potrebno što više aktivnosti koje će ih naterati da razmišljaju, da se oko nečega potrude i da dođu do rešenja “problema”.

Uvedite svakodnevne kreativne aktivnosti koje će decu dovoljno zabaviti i oduzeti im vreme koje bi inače proveli za računarom ili nešto tome slično. Najvažnije od svega jeste da se ne dosađuju jer na taj način može doći do različitih negativnih osećanja kod dece koja mogu dovesti do niza psihičkih poremećaja.

02/06/2017 15:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments