Ortoreksija – “najzdravija” bolest

24/12/2015 12:52

Ortoreksija – “najzdravija” bolest

Loše navike mogu dovesti do značajnih negativnih uticaja na naše zdravlje. Često je loše zdravlje povezano sa lošim načinom ishrane.

Kao neki od najopasnijih poremećaja u ishrani navode se bulimija i anoreksija, međutim postoji i ortoreksija koja je potpuno drugačije od ovih – ali podjednako nezdrava.

Ortoreksija se odnosi na poremećaj u ishrani gde neka osoba previše brine o svojoj ishrani – što od zdrave navike prelazi u bolesnu opsesiju.

fruit-salad-925997_640Neretko stručnjaci navode šta je sve dobro za nas, koliko određenih namirnica bismo trebalo pojesti svakog dana ili periodično kako bismo održali nivo svog zdravlja ili ga poboljšali. Upravo to može biti okidač za nastanak ortoreksije.

Svi dobri saveti vezani za ishranu, kao što su – šaka oraha je dovoljna svakog dana kako bismo sačuvali zdravlje mozga, potrebno je pojesti pet voćki dnevno, ne valja preterivati sa mesom i slično – mogu postati neprijateljski saveti ukoliko se potreba za zdravom ishranom pretvori u bolest.

Ime za ovaj poremećaj u ishrani nastao je od grčke reči orthoskorektno i rexisapetit.

Veliki broj ljudi želi da imaju kontrolu nad onim što jedu, ali to može postati loše ukoliko se od navike ovo pretvori u opterećenje kog ne možemo da se otarasimo.

Kao i kod onih koji pate od anoreksije i bulimije, i oni koji boluju od ortoreksije imaju problem sa tim – što kontrolu nad njihovim životom ima hrana.

Anoreksičari i bulimičai imaju potrebu da brinu o kalorijama koje se nalaze u namirnicama koje konzumiraju, dok ortoreksičari pate od toga – kakvog je nutricionog kvaliteta namirnica koju jedu.

Ono što je u svemu tome zaista problem jeste to što ona osoba koja pati od ortoreksije ima strah čak i od pomisli da bi mogla da pojede nešto što je loše za zdravlje, odnosno što nije dobro za zdravlje, zbog čega se kod ove osobe pojavljuje stres i ankcioznost.

24/12/2015 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments