Šta bebe nauče pre nego što se rode?

08/05/2017 15:46

Šta bebe nauče pre nego što se rode?

Stručnjaci su dokazali da beba, dok je još u stomaku, može da ima različite aktivnosti, a u jednom periodu razvoja – ona može i da uči.

Sam čin rođenja bebe je čudo, a to da se beba rađa sa već nekim znanjem – jedno je od najzanimljivijih otkrića vezanih za sam početak života.

Evo šta bebe uspevaju da nauče dok su još uvek u stomaku majke:

Ukus

Izgleda da ljudi mogu da svoj ukus za hranu steknu još pre rođenja. Upravo time su se bavili stručnjaci koji su došli do zaključka da beba može da nauči određene ukuse, odnosno da znaju kakav ukus imaju određene namirnice.

Naravno, ovo je usko povezano sa tim čime se majka hrani dok je trudna. Važno je da se trudnica hrani što raznovrsnije kako bi i dete tokom odrastanja nastavilo da se tako hrani.

Zvuk

Još u stomaku bebe počinju da reaguju na različite zvukove, a vremenom počinju i da pokazuju svoje interesovanje, pogotovo kada je u pitanju neka muzika. Upravo time su bili inspirisani naučnici koji su sproveli eksperiment sa dve grupe trudnica: jedna je svakog dana slušala uspavanke, a druga nije uopšte slušala.

Rezultati eksperimenta su pokazali da bebe koje su slušale pesmice vremenom počinju da reaguju na njih kada im se poste, dok bebe koje nisu slušale redovno – uopšte ne reaguju na ove pesmice kada im se puštaju.

Prepoznaju govor

S obzirom na to da beba svakodnevno sluša glas svoje majke, vremenom počinje da raspoznaje ne samo njen glas, već i svoj maternji jezik. Novorođenčad se svakako oduševe kada čuju govor, ali još pozitivnije reaguju na svoj maternji jezik – sudeći po rezultatima različitih istraživanja.

Pogledajte neke od najzanimljivijih činjenica o bebama (koje možda niste znali):

 

08/05/2017 15:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments