Zašto bebe uglavnom imaju plave oči?

25/05/2017 16:08

Zašto bebe uglavnom imaju plave oči?

Da li ste primetili da većina beba u najranijem periodu svog života ima plave oči? Međutim, nema toliko odraslih ljudi sa plavim očima. Kako se to desi?

Naučnicima je ovo pitanje takođe bilo interesantno pa su istraživali ovaj fenomen i otkrili zašto najveći broj beba ima plave oči (čak iako roditelji nemaju plave oči) i kako one vremenom promene boju u zelenu ili braon.

Plava boja očiju kod beba

Bebe su uglavnom rađaju sa tamnoplavim ili sivoplavim očima koje ostaju takve boje do prvog rođendana, kada najčešće dolazi do promene ili promena počinje, a konačna boja se u godinama koje dolaze formira i ostaje do kraja života.

beba

Iris – odnosno deo oka koji je “obojen” – ima boju koju određuje boja pigmenta melanina koji se u njemu nalazi, na šta utiče i genetika, odnosno nasledni faktor. Melanin je pigment koji proizvode ćelije melanociti koje nalaze u koži, očima i kosi, odnosno u svim delovima tela čija “boja” može da se razlikuje.

Količina melanina u očima tek rođene bebe je mala, zbog čega su bebama oči svetle boje, tačnije plave. Ukoliko ni jedan od roditelja nema plave oči, velika je verovatnoća da će bebi već u prvog godini boja očiju postati tamnija – jer će se stvarati smeđi pigmenti.

Kada počinje sa promenom boje očiju kod beba?

Najčešće do promene boje očiju kod beba dolazi već između šestog i devetog meseca nakon rođenja, jer se do tada u irisu nakupi dovoljno pigmenta koji će odrediti boju u skladu sa genetikom. Boju očiju koju beba dobije sa devet meseci uglavnom je ona koja će ostati do kraja života i neće se menjati s godinama.

beba sa plavim očima

Postoji mogućnost da će se nijansa boje promeniti, pa bi tako zelene oči mogle do treće godine da postanu smeđe, a smeđe – tamnobraon, odnosno jedino što se može očekivati jeste da oči postanu tamnije, dok tamnije oči nikad ne postaju svetlije.

Ipak, genetika igra najveću ulogu kada je boja očiju u pitanju, pa je tako malo verovatno da će dete imati plave oči ukoliko oba roditelja imaju tamne/braon oči; šanse se povećavaju ukoliko neko od baba ili deda ima plave oči, kao i ako bar jedan roditelj ima svetle oči, dok je naravno najveća šansa da će dete imati plave oči ukoliko su oba roditelja plavooka.

25/05/2017 16:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments