12. Festival nauke – Dobrodošli u zemlju budućnosti

16/11/2018 13:00

12. Festival nauke – Dobrodošli u zemlju budućnosti

Dvanaesti po redu Festival nauke, održaće se od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom sajmu.

Reč je o najvećoj manifestaciji u oblasti promocije nauke i obrazovanja. Festival će okupiti više od 600 naučnih komunikatora iz zemlje i sveta, a posebnu pažnju sigurno zaslužuju mladi genijalci.

Naučni izumi učenika

Tokom četiri dana trajanja festivala, talentovani đaci predstaviće posetiocima svoje naučne izume.

Posetioce će moći da posete Zonu Ekspertinejdžeri, koja je poslednjih nekoliko godina jedna od najpopularnijih festivalskih zona, gde će se bolje upoznati sa eksperimentima mladih naučnih komunikatora. Njima će zbog drugačijeg i inspirativnog pogleda na nauku biti svečano uručene titule ambasadora nauke.

Ambasadori nauke, odnosno najbolji među mališanima koji trenutno rade na planovima kako da unaprede Zemlju budućnosti, učenici su tridesetak osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije. Ovim učenicima biće dodeljena specijalna priznanja uz svečano proglašenje prve generacije ambasadora nauke.

Zajedno sa svojim odeljenskim zajednicama, ambasadori nauke će predstaviti svoje vizije Zemlje budućnosti kroz inovativna rešenja.

Zona Ekspertinejdžeri predstaviće naučne izume iz oblasti elektronike, robotike i programiranja mikrokontrolera. Svi ovi izumi učenika Matematičke gimnazije iz Beograda, nastali su iz potrebe za sticanjem novih znanja. Jedan od najvećih projekata u kojima su učestvovali učenici ove gimnazije predstavlja projekat „Kocka u svemiru“ (Cubes in Space), a koji je nastao u saradnji sa NASA-om i koji je pružio jedinstvenu priliku učenicima ove gimnazije da eksperiment pošalju u svemir i to čak dva puta, reketom i balonom.

16/11/2018 13:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments