Materijalna pomoć za treće dete – do njegovog punoletstva

07/03/2016 11:39

Materijalna pomoć za treće dete – do njegovog punoletstva

Sa ciljem da se podstakne rađanje i poveća natalitet, tokom javne rasprave o Prednacrtu Građanskog zakonika predložena je ideja o novčanom stimulisanju za rađanje troje dece.

Naime, predloženo je da roditelji dobijaju novčanu pomoć za treće dete sve do njegovog punoletstva.

Ovaj predlog bi mogao da se primenjuje već od leta, a novčana naknada bi se isplaćivala iz budžeta ili iz privatnih donacija.

Prema statističkim podacima, u Srbiji je zabeležen trend smanjenja broja stanovnika za veličinu jednog prosečnog grada.

Kako bi se održao broj stanovnika ili povećao – optimalni natalitet bi bio troje ili više dece u porodici, a rađanje troje dece je već društveno poželjan natalitet.

U Srbiji trenutni živi 100.000 majki sa troje dece, što je veoma mali procenat žena sa decom, a od ovog broja – samo polovina bi imala pravo na naknadu, jer imaju maloletno treće dete.

Ideja o uvođenju demografskog fonda Komisija za izradu Građanskog zakonika objavila je 2011. godine, kada su predložene dve varijante umesto osnovnog rešenja: pogodnosti kojima se podstiče rađanje dece uređuje se posebnim propisima; majka koja rodi troje dece ima pravo na demografsku naknadu do punoletstva trećeg deteta, u iznosu koji za svaku godinu utvrđuje Ministarstvo finansija;

Ova odredba se ne nalazi u važećem Porodičnom zakonu iz 2005. godine, ali je u članu 5 propisano da “majka i dete uživaju posebnu zaštitu države”.

Odlukom Vlade formirao bi se fond koji bi se alimentirao, ne samo iz budžeta (planiranjem godišnjeg iznosa) već i iz individualnih i kolektivnih donacija (iz zemlje i dijaspore), iz prihoda fondacija, zadužbina i dobrovoljnih prihoda – plemenitih dobročinitelja.

Demografska naknada bi se isplaćivala svakog meseca od rođenja deteta do njegovog punoletstva, bez obzira na to da li je majka zaposlena ili ne, samo pod uslovom da je srpski državljanin sa prebivalištem u Srbiji.

Pravo na demografsku naknadu bi imale i majke koje imaju više od troje, ali samo do punoletstva trećeg deteta.

07/03/2016 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments