Svakodnevna gimnastika za osnovce

06/02/2017 10:19

Svakodnevna gimnastika za osnovce

Učenici osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda zajedno sa svojim učiteljima će svakodnevno vežbati gimnastiku u trajanju od 15 minuta.

Svakodnevno vežbanje biće obavezno – bez obzira na to da li tog dana imaju fizičko vaspitanje ili ne. Cilj je da se poveća aktivnost dece koja su u razvoju.

Na osnovu istraživanja koje su sproveli profesori sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i podataka do kojih su došli stručnjaci sa Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, svako četvrto dete u Srbiji je gojazno, svako peto ima loše držanje, dok je čak 70 odsto učenika osnovnih škola fizički nedovoljno aktivno.

Svako dete prođe pregled lekara priikom upisa u osnovnu školu, zahvaljujući čemu se moće doći do realnih podataka o njihovom zdravstvenom stanju. Tako je utvrđeno da veliki broj dece ima problema sa krivom kičmom i ravnim tabanima, pored toga što je sve veći broj dece ovog uzrasta gojazno.

Vežbanje od 15 minuta biće obavezno za sve đake, a obavljaće se zajedno sa učiteljima koji će biti obučeni za ovu aktivnost. Obuka za učitelje iz 1.206 škola počinje u petak, 10. februara.

Osnovci će sa učiteljima vežbati na časovima, pre ili posle nastave, tokom velikog odmora i to u fiskulturnim salama, učionicama ili dvorištu – u zavisnosti od plana i programa rada, kao i uslova.

Vežbe koje će učenici raditi osmišljen je od strane Udruženja pedagoga fizičke kulture u saradnji sa lekarima fizijatrima, a obuka za nastavnike počinje u Somboru, gde će iz svake škole doći po jedan učitelj koji će posle stečeno znanje prenositi na svoje kolege iz škole.

Izvor: 021.rs/Novosti.rs

06/02/2017 10:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments