Sutra je završni test iz matematike, a evo šta treba da znate!

17/06/2019 12:28

Sutra je završni test iz matematike, a evo šta treba da znate!

Sutra je drugi dan male mature, kada se polaže test iz matematike, a evo šta obavezno morate da znate.

Test iz srpskog jezika završio se danas, dok će se sutra održati test iz matematike, a prekosutra kombinovani koji podrazumeva zadatke iz fizike, biologije, hemije, istorije i geografije.

U Ministarstvu prosvete kažu da polaganje treba da izgleda tako što će učenike dočekati razredne starešine, uvesti ih u prostoriju za polaganje, proveriti da li imaju đačke knjižice i potreban pribor, a nakon toga njih će napustiti prostoriju i njih će zameniti dežurni nastavnici.

Šta treba poneti na ispit iz matematike?

Vesna Vajs, direktorica OŠ “Ištvan Sečenji” u Subotici, kaže da pre svakog završnog ispita sve škole dobijaju uputstvo za sprovođenje završnog ispita i da je učenicima jasno opisana procedura i šta treba da ponesu na ispit.

– Na ispit iz matematike, pored đačke knjižice i grafitne i plave hemijske olovke treba da ponesu i lenjir, trougao i šestar – kaže Vesna Vajs.

Učenici odgovore moraju na kraju napisati hemijskom olovkom, jer se ukoliko su napisani grafitnom, neće priznavati. Kako navode u Ministarstvu prosvete, preporuka je da se odgovori prvo napišu grafitnom olovkom, a na kraju preprave hemijskom, jer se dešava da đaci brzopleto upišu odgovor, a ovako imaju mogućnost da ga isprave.

Direktorica subotičke škole Vesna Vajs kaže da đaci ne mogu na ispitu da koriste mobilne telefone, kalkulatore, nikakve beleške, hranu i slično, osim vode ili osvežavajućeg napitka.

– Odeljenske starešine su na roditeljskim sastancima i prijemu roditelja obavestili roditelje o načinu polaganja završnog ispita. Obično ih savetuju da vode računa da im deca doručkuju i popiju vodu pre završnog ispita, da im budu podrška u svakom smislu, pa i ako je potrebno, da provere da li su đaci poneli potreban pribor za rad i đačku knjižicu – kaže Vajsova.

Polaganje male mature: Testovi

Test iz srpskog jezika i matematike “vrede” po 13 bodova, a kombinovani test 14.

Na sva tri testa đaci će rešavati po 20 zadataka. Svako pitanje nosi po jedan bod. Bodovi iz srpskog i matematike množe se sa koeficijentom od 0,65, tako da đaci iz srpskog mogu maksimalno da osvoje 13 bodova i iz matematike isto toliko.

Bodovi sa kombinovanog testa množe se sa koeficijentom od 0,7, tako da učenici maksimalno mogu da osvoje 14 bodova.

Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ima najmanje 50 bodova.

Maturski testovi se obavezno ispunjavaju hemijskom olovkom. Odgovori ispisani olovkom se ne računaju.

Đacima je dozvoljeno da na prijemni ispit ponesu vodu i čokoladicu i savetuje im se da se obuku što laganije i prijatnije. Testovi polažu u fiskulturnim salama u školama koje su pohađali. Savetuje se da dođete sat vremena pre polaganja ispita.

Odlazak u toalet je dozvoljen, u pratnji nastavnika.

Rezultati testova male mature

Preliminarni rezultati prijemnog ispita biće objavljeni u četvrtak, 21. juna (rezultati će biti istaknuti u osnovnim školama), dok će se 22. i 24. juna podnositi žalbe nezadovoljnih maturanata.

Prijem žalbi i rešavanje žalbi učenika na preliminarne rezultate završnog ispita, planiran je za subotu, 22. jun od 08 do 16 časova u osnovnim školama, a dva dana kasnije, u ponedeljak, i u okružnim komisijama.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni u četvrtak 27. juna, do osam sati ujutru, nkon čega tokom naredna dva dana sledi popunjavanje i predaja lista želja, što će učesnicičiniti u svojim matičnim osnovnim školama.

U koju srednju školu su “upali”, saznaće sedmog jula, a sledeća dva dana planirana su za upis.

Izvor: blic.rs

17/06/2019 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments