Da li su udžbenici neophodni s obzirom da su neobavezni?

25/03/2016 11:23

Da li su udžbenici neophodni s obzirom da su neobavezni?

Poznato je da su đacima od prvog razreda školske torbe pune knjiga, udžbenika, pribora i sveski. Ali izgleda da će se to promeniti.

Naime, iako su do sada udženici bili ne samo nužni, nego i obavezni – u buduće, prema Zakonu o udžbenicima, to više neće važiti.

Udžbenici su izbor nastavnika

Od sada nastavnici mogu da odluče da li će za njihov predmet đaci kupovati i na nastavu donositi udžbenike ili ne.

Naravno, ukoliko nastavnik odluči da njegovi đaci ne moraju da imaju udžbenike za predmet koji predaje – moraće ovakvu svoju odluku da obrazloži detaljno i predstave način i plan rada koji se neće oslanjati na udžbenike.

Nastavna literatura

Do sada je bilo potrebno da svaki učenik ima potrebne udžbenike, radne sveske i zbirke kako bi na pravi način mogao da prati tok nastave i napreduje u skladu sa tim.

S obzirom na to da udžbenici nisu po zakonu obavezni – nastavnicima to može biti podsticaj da traže druge izvore kako bi obogatili nastavu.

Međutim, problem može biti u tome što nastavnik ne može da natera učenike da kupuju udžbenike koji nisu sa liste koju je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odobrilo.

Izbor udžbenika za naredne tri školske godine

Trenutno je u toku postupak izbora udžbenika za naredne tri školske godine, a Ministarstvo je školama uputilo uputstvo za izbor udžbenika, na šta će od sada uticati i mišljenje učenika i roditelja.

Ušteda na udžbenicima

S obzirom na to da nastavnici najčešće traže da se kupi ceo set udžbenika za neki predmet, čak i kada se na primer zbirka veoma retko koristi – to predstavlja čisto bacanje para. Problem ne bi bio da ove knjige ne koštaju i više od 1.000 dana – samo za jedan predmet.

Kada se uzme u obzir da je prosečna cena užbenika oko 1.000 dinara (u zavisnosti od izdavača), ukoliko udžbenici ne bi bili potrebno roditelji bi mogli da uštede dosta novca.

Postavlja se pitanje na koji način bi izostavljanje udžbenika uticalo na obrazovanje? 

25/03/2016 11:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments