Mikro:bit uređaji uskoro u svim osnovnim školama

03/02/2020 09:48

Mikro:bit uređaji uskoro u svim osnovnim školama

U okviru projekta „Škole za 21 vek“ u hotelu Metropol u Beogradu dodeljeno je 17.500 mikro:bit uređaja za još 480 škola. Ovi uređaji će pomoći osnovcima da lakše savladaju osnove programiranja.

Ministar prosvete Mladen Šarčević zahvalio je Britanskom savetu na pomoći da se unapredi i osavremeni obrazovni proces u Srbiji.

On je podsetio na reformu obrazovanja koja je u toku, u okviru koje je, između ostalog, kao obavezan predmet uvedena informatika od petog razreda, a u gimnazije – specijalizovana odeljenja za učenike nadarene za informatiku.

Šarčević je naglasio da je važno međupredmetno povezivanje i ocenio da đaci vole takav način rada.

Ministar je naveo da se planira osnivanje klubova za programiranje u školama koje su uključene u pilot projekat jednosmenskog rada.

To je program koja će biti ponuđen učenicima ovih škola i koji im omogućava  razvijanje kritičkog mišljenja, rešavanja problema i upotrebu digitalnih tehnologija, rekao je Šarčević.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je do sada podeljeno 12.000 uređaja a da će  ukupno biti uručeno 35.000 džepnih kompjutera za programiranje. Ona je izrazila zahvalnost Britanskom savetu, koji sprovodi pomenuti projekat.

Premijerka je podsetila na to da je ulaganje u obrazovanje strateški prioritet Vlade Srbije i da od sprovođenja reformi u toj oblasti zavisi kako će izgledati naša zemlja u 21. veku.

Direktorka Britanskog saveta u Srbiji Kler Sirs podsetila je da je program počeo kao pilot projekat u 60 škola, a da je u prošloj i ovoj školskoj godini proširen na sve osnovne škole.

Kako je rekla,  učenje sa miktobitovima postalo je zabavno deci, đaci su motivisaniji da rade i razvijaju kritičko mišljenje pri rešavanju problema.

Britanska ambasadorka u Srbiji Šan Maklaud  je rekla da je ponosna što njena zemlja pomaže učenicima da stiču veštine potrebne za izazove i tehnološku budućnost.

Događaju su prisustvovali i pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić, brojni direktori i nastavnici škola u Srbiji.

Kako izgleda primena mikrobitova  u praksi prikazali su učenici škola koje su već dobile mikrobitove. Učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Niša napravili su meteorološku stanicu i na taj način povezali programiranje, informatiku i fiziku, dok su đaci OŠ „Kralj Petar Pravi“ napravili hranilicu za životinje.

„Škola za 21. vek“ je trogodišnji program koji finansira Vlada Velike Britanije preko Britanskog saveta, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  i Vlade Srbije.

FOTO: PC Press

03/02/2020 09:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments