Kako se čuvaju mlečni zubi?

09/12/2015 11:35

Kako se čuvaju mlečni zubi?

Iako mlečni zubi neće dugo biti tu, njihova nega je veoma važna. Kada deca od malena znaju da bi trebalo da paze na zdravlje svojih zuba oni to rade i kada odrastu.

Osim toga, nega mlečnih zuba može pomoći i u zdravlju stalnih zuba koji će uskoro doći na njihovo mesto. Održavanje zdravim mlečne zube – održavamo i zdravlje desni, što je veoma važno.

Briga pre nego što zubi stignu

Čak i pre nego što zubi porastu, važno je održavati higijenu usta. Najbolje bi bilo da se bebi očiste usta i desni nakon svakog hranjenja vlažnom krpicom ili komadićem gaze. Isto bi trebalo ponavljati i pred spavanje.

Prvi zubići

Kada na red dođu prvi mlečni zubići važno je odmah im posvetiti pažnju. Čak iako će ih uskoro zameniti stalni zubi, bitno je da se održavaju zdravim, jer njihovo truljenje i karijes mogu negativno uticati na desni, pa samim tim i otežati uslove novim zubima.

Pojava karijesa

Kako dođu prvi zubići, tako postoji opasnost i od pojave prvog karijesa. Kako bi na vreme primetili karijes na mlečnim zubićima potrebno je obratiti pažnju na njih ukoliko promene boju.

Karijes mogu imati čak i bebe sa prvim mlečnim zubićima, pogotovo oni koji su navikli da na spavanje idu sa glašicom mleka ili još gore soka. Osim toga, ne bi trebalo da beba u ustima drži flašicu – ako je prestala da jede. Na taj način se povećava rizik od karijesa.

Voda posle jela

Ako želite da budete sigurni da će vaše dete što duže održati zdravlje svojih zuba, potrebno je da još od malih noga dete naviknete da posle jela popije malo vode ili samo ispere usta jednim gutljajem.

brushing-teeth-787630_640

Ovo se najčešće preporučuje kod dece koja su još uvek jako mala, dok već malo starija deca (kada počnu da jedu čvrstu hranu) mogu polako da se navikavaju i na četkicu. Naravno, potrudite se da pronađete odgovarajuću četkicu i pastu za svoje dete.

Pasta za prve zubiće

Kada dete napuni dve godine, već je spremno da koristi pastu za zube. Postoje one koje su prilično blage i namenjene su baš maloj deci i ne sadrže fluorid. U početku će biti dovoljno sasvim malo paste na četkici, a nakon treće godine već može početi i sa pastama koje sadrže fluorid.

Prva poseta zubaru

Deluje kao da imamo urođen strah od zubara, ali to svakako nije istina. Kako bi se vaše dete što pre oslobodilo i u potpunosti shvatilo značaj zdravih zuba, već sa jednom godinom, kada tek počnu da im rastu zubi, možete svoje dete odvesti u prvu posetu stomatologu.

Naravno, ovo nije neophodno, možete sačekati i da dete napuni tri godine, kako bi bilo što svesnije situacije u kojoj se nalazi i kako bi moglo da zapamti da to nije ništa strašno i da je lako održavati svoje zube zdravim, a da ukoliko ima potrebe može da ode kod nekoga ko će mu u tome i pomoći.

09/12/2015 11:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments