Osmaci završili sa testovima iz srpskog i matematike: Na redu je kombinovani test

24/04/2020 09:55

Osmaci završili sa testovima iz srpskog i matematike: Na redu je kombinovani test

Onlajn nastava za školarce, koja je u Srbiji krenula 16. marta, usled svetske pandemije zbog virusa COVID-19, protiv koga se bore gotovo sve zemlje, približila se završetku polaganjem matuskih testova, ali probnih, kako je nedavno najavljeno. 

Prekjuče je održano polaganje testova iz srpskog jezika, juče iz matematike, a danas se polažu kombinovani testovi. 

Osmaci su preko platforme mojaucionica.gov.rs i naloga koji im je prosledio odeljenjski starešina, pristupili rešavanju testova u vidu probne mature.

Naime, oni su u okviru probnog polaganja mature imali problem sa preopterećenošću sistema, za šta su obrazovni radnici pretpostavljali da će da se desi. Problem je nastao kada je veliki broj učenika u istom momentu bilo na platformi pokušavajući da rade svoje testove.

Deca i roditelji su se žalili na to da nikako nisu mogli da završe u roku od sat vremena, jer je prebacivanje zadataka sa jednog na drugi trajalo i po nekoliko minuta. Neki su se žalili da uopšte nisu mogli da se uloguju. Najviše pritužbi bilo je oko  11.00. (novosti.rs).

Iz Ministarstva prosvete su rekli da su Kancelarija za IT i Komtrejd počeli da rade na proširenju resursa i podizanju kapaciteta, što je veoma važno, kako bi finalno polaganje testova prošlo bez problema ovakve i slične vrste.

Oni su, takođe, rekli da je svako dete koje je imalo problem koji smo gore naveli “moglo da pristupi ponovo i nastavi rad na testu” (novosti.rs).

Podsećamo, u januaru ove godine iz Ministarstva prosvete, takođe, pričalo se o ukidanju kombinovanog testa za maturante osnovnih škola. Naime, ideja je bila, prenosili su mediji, da u ponudi budu dva ili tri različita testa, a deca bi ih birala prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju (021.rs).

Druga novina o kojoj se pričalo odnosila se na sistem pregledanja testova, za koje bi bilo zaduženo skeniranje, uz spomoć adekvatnog softvera. Ovim načinom bi se eliminisao ljudski faktor i svaki vid pogreške i zloupotrebe koji bi mogao bio produkt.

Model je ostao u procesu definisanja, a od tada do sada dogodila se svetksa pandemija koja je školarce prebacila kod kuće za svoje računare na onaljn nastavu i polaganje testova.

24/04/2020 09:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments