Šarčević: Udžbenici za đake preko učeničkih kompanija i zadruga

17/07/2017 12:34

Šarčević: Udžbenici za đake preko učeničkih kompanija i zadruga

Ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da bi moglo da dođe do promene načina na koji se nabavljaju udžbenici za đake.

Naime, osnivanjem učeničkih kompanija i đačkih zadruga mogli bi se izbeći posrednici u nabavci udžbenika preko škola.

Prema rečima ministra Šarčevića posrednici, mali broj agencija, imaju rabat od 30 odsto i zahvaljujući tome dobro zarađuju, dok škole od toga nemaju ništa.

Ideja je da se taj rabat raspodeli tako da udžbenici pojeftine za 15 odsto, da za učenike i nastavnike koji budu angažovani u poslu odvoji pet odsto, a da 10 odsto ostane školi.

Takav način rada počeo bi da se primenjuje za nabavku udžbenika za školsku 2018/2019. godinu, jer je osnivanje đačkih zadruga predviđeno nacrtom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji čeka da uđe u skupštinsku proceduru, a ministar Šarčević očekuje da će biti usvojen na jesen.

“Nismo mogli ove godine to da uradimo, ali dogodine ćemo svakako morati sve da menjamo. Idemo na to da se ožive učeničke kompanije i đačke zadruge i potpuno je svejedno za koji model se opredele škole”, rekao je Šarčević.

Ministar kaže da je preporuka da u distribuciji udžbenika budu angažovani učenici koji će tako da zarade za ekskurzije, izlete, ali i oni nastavnici koji imaju manji fond časova.

Deset odsto rabata koji ostaje školi po prvi put, kako kaže, biće namenjen za školske uniforme.

“Ovakvim načinom rada najveća ušteda biće napravljena za roditelje, jer će plaćati udžbenike 15 odsto jeftinije, a još deset odsto će biti izdvojeno za učeničke uniforme. Izdavači te pare daju pa daju. Nije mi jasno ko je smislio da zakonom uvede posrednike”, kaže ministar.

17/07/2017 12:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments