Sistematski pregledi – kada i zašto se rade?

25/08/2015 16:52

Sistematski pregledi – kada i zašto se rade?

Sistematski pregledi su redovan deo obruovanja dece. Kako bi se pratio razvoj dece, potrebna je kontrola s vremena na vreme.

U toku redovnog školovanja, kao deo preventivnih mera zdravstvena zaštite, organizuju se sistematski pregledi, čije je namera da prate razvoj deteta i da se na vreme uoči neki problem, ukoliko postoji, ali i da se dete usmerava na način života kakav bi za njega bio pogodan.

Prvi sistematski pregled

Prvi sistematski pregled održava se pred polazak deteta u osnovnu školu. Ovaj pregled je nužan i predstavlja jedan od najtemeljnijih sistematski pregleda.

Kako se procenilo da li je dete fizički, psihički i emotivno spremno za polazak u prvi razred, ovaj sistematski pregled se sastoji iz više delova, koje obavljaju različiti medicinski stručnjaci.

Sistematsi pregled pred polazak u prvi razred osnovne škole služi da se proceni grafomotorička sposobnost (crtanje, precrtavanje), motorička, psihička i emocionalna zrelost. Osim toga, ovaj sistematski pregled se sastoji i od uobičajnog pregleda tela, kao i merenja visine i težine. Prema tablici, koja postoji za svaki uzrast, visinu i pol deteta, određuje se da li je dete i koliko uhranjeno.

Pogledajte još: Sistematski pregled dece za upis u osnovnu školu

Deo sistematskog je i pregled vida i kontrola sluha, stomatološki pregled, kao i analiza krvne slike i uzorka urina. Dete pre upisa u prvi razred osnovne škole mora biti i vakcinisano protiv sledećih bolesti: difterije, tetanusa, dečje paralize, malih boginja, zaušaka i rubeole (crvenke).

Svi ovi pregledi na kraju sačinjavaju bodove koje je dete dobilo, a prema kojima se određuje da li je dete sposobno po svim merilima da krene u osnovnu školu.

Sistematski pregled u petom razredu

Naredni sistematski pregled, nakon onog pre upisa u osnovnu školu, vrši se u petom razredu. S obzirom na nove uslove u kojima su se našli – početak razredne nastave, mora se pratiti i njihovo prilagođavanje.

Osim toga, peti razred je vreme kada počinje pubertet, a potrebno je i pratiti nastavak fizičkog razvoja svakog deteta.

Sistematski pregled u osmom razredu

Kako bi se utvrdio adolescentski rast i razvoj učenika, potrebno je uraditi sistematski pregled u osmom razredu. Osim što se i dalje prati fizički razvoj učenika, u osmom razredu je važno i proceniti spremnost učenika da nastavi školovanje u srednjoj školi.

Kada se proceni da je učenik sposoban da nastavi obrazovanje, može se, po potrebi, organizovati i savetovanje oko odabira srednje škole, pogotovo ukoliko učenik, zbog zdravstvenog stanja, ima sužen izbor zanimanja kojima bi mogao da se bavi.

Sistematski pregled u prvom razredu srednje škole

Početkom srednjoškolskog obrazovanja organizuje se još jedan sistematski pregled, kako bi se utvrdio razvoj učenika, proces prilagođavanja i ponašanje. Osim toga, kontrolišu se zdravstveni poremećaji, kao i prisutnost rizičnih navika.

Sistematski pregled na prvoj godini studija

Na sistematskom pregledu koji se obavlja u prvoj godini studija kontroliše se zdravstveno stanje studenta, prilagođavanje na nove uslove školovanja i poznavanje zdravstvenih rizika, navika i ponašanja mladih.

Sistematski se sastoji od stomatološkog pregleda, ginekološkog (devojke), pregleda vida i sluha, razgovora sa lekarom opšte medicine i po potrebni daljih i detaljnijih analiza zdravstvenog stanja studenta.

25/08/2015 16:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments