Ovo nikako nemojte jesti zajedno!

06/06/2016 14:06

Ovo nikako nemojte jesti zajedno!

Koliko god da su zdrave, određene namirnice nikako ne bi trebalo jesti zajedno. Kombinacija čak i veoma dobrih namirnica mogu loše uticati na naš organizam.

Spanać i mlečni proizvodi

Čak iako vam se sviđa ova kombinacija – trebalo bi da je izbegavate. Problem je u tome što oksalati koji se nalaze u spanaću sprečavaju apsorpciju kalcijuma u organizam.

Ako želite ipak da spanać koji jedete bude kremast, pomešajte ga sa kokosovim mlekom ili sa malo maslinovog ulja i belog luka.

Mahunarke i crveno vino

Za one koji pate od manjka gvožđa u organizmu najbolji savet je da izbegavaju vino, toplu čokoladu ili kafu dok jedu pasulj, zeleno lisnato povrće ili celovite žitarice.

boranija

U vinu, čokoladi i kafi nalaze se tanini koji sprečavaju apsorpciju ovog minerala u organizmu, zbog čega “džaba” jedete ove namirnice, jer telo ne dobija ono što mu je potrebno.

Orašasti plodovi i soja

Soju najčešće konzumiraju oni ljudi koji svoju ishranu baziraju pre svega na hrani biljnog porekla, zbog čega je veoma važno na koji način ovu namirnicu kombinuju sa drugim.

Fitati koji se mogu naći u orašastim plodovima, semenkama i celovitim žitaricama mogu sprečiti apsorpciju gvožđa u organizam. Nemojte zato ove namirnice jesti s veganskim izvorima gvožđa poput tofua ili drugih proizvoda od soje.

06/06/2016 14:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments