Uskoro u Srbiji solarijum samo za punoletne

27/04/2017 16:24

Uskoro u Srbiji solarijum samo za punoletne

Prema najavama iz Ministarstva zdravlja, do kraja 2017. godine bi mogla da počne da se primenjuje zabrana maloletnim licima da koriste solarijume.

S obzirom na to da je Svetska zdravstvena organizacija svrstala solarijum u prvu grupu kancerogena i da su oni već zabranjeni u Australiji i Brazilu, zabranom korišćenja solarijuma za osobe mlađe od 18 godina moglo bi da pomogne u prevenciji od različitih kožnih oboljenja.

Zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina će biti regulisana podzakonskim aktima – pravilnikom, objasnio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko.

Prema statističkim podacima, oko 3.348 slučajeva melanoma u Evropi je posledica solarijuma, a zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević kaže da je nastanak melanoma kod mladih uzrasta između 18 i 29 godina posledica UV zračenja u solarijumu.

Mladi sve češće u solarijumu

Istraživanja u kojima su učestvovale četiri srednje škole u Srbiji pokazuje da 38 odsto mladih u srednjim školama je bar jednom do sada bilo u solarijumu, dok su neki od njih počeli da ga upotrebljavaju još od svoje 13 godine.

Oko osam odsto srednjoškolaca koji su učestvovali u istraživanju kaže da je više do 30 puta bilo u solarijumu.

Godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.

Izvor: Dnevnik; Tanjug

27/04/2017 16:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments