Boje drugarstva: teme o kojima se tiho govori

22/07/2021 15:13

Boje drugarstva: teme o kojima se tiho govori

Roman za tinejdžere “Boje drugarstva” autora Gorana Markovića objavila je izdavačka kuća Pčelica. Kako navode “Detinjarije.com”, u pitanju je savremena, vešto ispripovedana priča o diskriminaciji i vršnjačkom nasilju, s jedne strane, i toleranciji i snazi prijateljstva, s druge strane.

Ovaj roman primenjuje savremene narativne metode, otvoreno i bez predrasuda, prikazuje aktuelne probleme mladih, pre svih diskriminaciju i vršnjačko nasilje. Glavni likovi ovog romana su Viktor koji je duhovit, osećajan i načitan tinejdžer, a koji se bavi modernim plesom. Tu je i Marko, njegov hrabri i pravdoljubivi prijatelj, ne toliko naklonjen knjizi, koji trenira fudbal.

Pored Marka i Viktora u romanu su prisutni likovi koji oslikavaju neke od tipičnih karaktera i tipova ličnosti. Slaven, glavni negativac i nasilnik, Tamara, Markova devojka i Viktorova najbolja drugarica, impulsivna, otvorena i pravdoljubiva tinejdžerka, Sandra, brbljiva, sujetna i sklona spletkama devojčica…

Na ovaj način autor romana je stvorio likove koji su nosioci tipičnih osobina današnjih tinejdžera i prikazuje čitaocima koliko je ta populacija iznijansirana, kompleksna, sa brojnim socijalnim, ali i individualnim motivacijama i faktorima koji su ih izgradili da budu baš takvi. Svojim govorom, blago žargonizovanim, svi ti likovi su i glas svoje generacije, polifon i iznijansiran osećanjima, osobinama i namerama, kao i oni sami.

možda vas zanima i: Predlog lektira za raspust

Likovi su prikazani u procesu svoje evolucije, te dok se čita roman prati se, na primer, Marko koji se menja od zbunjivog dečaka do samouverenog i požrtvovanog prijatelja spremnog da poštuje i brani različitost, i koji se buni protiv nasilja i diskriminacije. S druge strane,  i čitaoci se menjaju, jer uviđaju da svet nije crno-beli, već šarenolik, sa mnoštvom nijansi. Na taj način roman “Boje drugarstva” izaziva i jednu vrstu otrežnjenje i oslobađanje od nasleđenih predrasuda i zabluda.

Roman je uspelo štivo za tinejdžere, predstavlja glas generacije koja je odrasta uz TikTok, Instagram i druge vizuelne sadržaje savremene tehnike, ali i generacije koja se bori sa nasleđenim tabuima i predrasudama, stoji u opisu romana.  Navodi se i da će se današnji tinejdžeri lako prepoznati u ovom romanu, ali će se i identifikovati sa likovima. Takođe roman može biti i dobar pedagoški podsetnik odraslima, kako roditeljima tako i onima koji su profesionalno upućeni na rad sa decom.

22/07/2021 15:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments