Umetnik sa najviše naziva u imenu

24/06/2022 12:38

Umetnik sa najviše naziva u imenu

Jedini umetnik koji u svom imenu ima više od 20 reči je Pablo Pikaso. On je rođen pod imenom Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso, a u nazivu se nalaze imena svetaca i rođaka.  “Picasso” je prezime njegove majke Marie Picasso y Lopez.

Ovaj umetnički genije, kažu zapisi, je na rođenju bio toliko slab, da mu medicinsko osoblje nije predvidelo život. Babica koja je porodila njegovu majku bila je uverena da je rođen mrtav. Jedino je Pikasov ujak i to slučajno primetio da je novorođenče živo i zahvaljujući tome svet je dobio neprekosnovekog i pomalo luckastog umetnika.

Sve u vezi sa ovim autorom je zanimljivo pa i činjenica da je prvu izložbu imao, u zadnjem delu prodavnice kišobrana, sa 13 godina. Tokom duge karijere, mnoge svoje radove je palio kako bi se ugrejao. Pikaso nije samo slikao i vajao, on je i pisao i to poeziju. Izmađu 1935. i 1959. godine napisao je više od 300 pesama. Takođe napisao je i 3 pozorišna dela.

možda vas zanima i: Reči koje su naziv dobile po ljudima

Pablo Pikaso se jedino bojao smrti, pa je čuvana njegova rečenica: “Za sutra ostavi samo ono što želiš ostaviti nedovršenim, ako umreš”. Takođe ovaj umetnik je bio poznat po neobuzdanom duhu te školu nije podnosio zbog discipline, a često je bio i kažnjavan. Jednom je napisao: “Zatvarali su me u malu sobu sa belim zidovima i klupom, na kojoj sam mogao da sedim. Bilo je sjajno tamo, jer sam u miru mogao da slikam po zidovima”.

Veruje se da je naslikao je oko 13. 500 slika, 100 000 grafika, 34 000 ilustracija za knjige, a izradio je oko 300 skulptura. Pikaso je, uz Žorža Braka, jedan od tvoraca umetničkog pravca kubizam.

Španski umetnik je vodio vrlo neobičan život, a inspiracija su mu bile žene. Dva puta se ženio, imao je četvoro dece, od kojih je poslednje dobio u 68. godini života. Zanimljivo je da svoju poslednju ljubav i drugu ženu Žaklinu Rok, slikao često, te je iza njega ostalo oko 400 Žaklininih portreta.

Najskuplje prodata Pikasova slika prodata je na aukciji u Njujorku 2010. godine, “Akt, zeleno lišće i bista”, za 106, 5 miliona dolara. U Luvru je 1971. godine priređena izložba njemu u čast, što je prvi takav događaj u tom muzeju. Naime, pre njega nijedan živ umetnik nije imao čast da otvori sopstveno izložbu u tom muzeju. Dve godine kasnije je preminuo. Tako, statistika kaže i da su se njegove slike najviše krale i to čak 1147 slika.

 

24/06/2022 12:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments