Na Antarktiku beli pokrivač zamenila je zelena mahovina?

25/09/2018 16:38

Na Antarktiku beli pokrivač zamenila je zelena mahovina?

Rezultati sprovedene studije pokazali su da se vegetacija na istočnom Antarktiku brzo menja i to kao odgovor na suvu klimu.

Bele krajolike zamenila je gusta zelena vegetacija.

Uticaj klimatskih promena

Bele krajolike zamenila je gusta zelena vegetacija. Naime, mahovina koja tokom kratke letnje sezone izlazi iz leda, sada prekriva područja istočnog Antarktika. Period rasta traje šest nedelja.

Naučnici objašnjavaju da se vegetacija na ovom području brzo menja kao odgovor na suvu klimu.

Dok su zapadni Antarktik i Antarktičko poluostrvo mesta na planeti koja se najbrže zagrevaju, istočni deo Antarktika, do sad nije osetio mnogo uticaja klimatskog zagrevanja, pa tako ni naučnici nisu očekivali da će tamo otkriti velike promene vegetacije.

FOTO:www.bbc.com

Nakon sprovedene studije 2008. godine, naučnici su otkrili da su svi pokrivači zelene mahovine postali tamno crveni, što ukazuje na stres. Naime, reč je o velikoj promeni. Kako navodi naučnica sa Univerziteta Volongong, Šeron Robinson, crveni pigment predstavlja zaštitu od sunca i od suše, koji mahovina proizvodi kako bi se zaštitila. Nakon crvene, postala je siva.

Siva boja znači da mahovina umire, a ona predstavlja dom malih životinja poput gljivica, lišajeva i algi. Robinsonova navodi da je mahovina čuvar celog ekosistema.

Naučnici smatraju da je istočni Antarktik postao hladniji, vetrovitiji i sušniji zbog klimatskih promena i oštećenja ozonskog omotača, a sprovedena studija je samo prva u nizu koja je pokazala koliko je vegetacija na tom području pogođena.

25/09/2018 16:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments