Ovaj uređaj odlazi u istoriju

29/07/2016 15:10

Ovaj uređaj odlazi u istoriju

Iako je obeležio kraj 20. veka, ovaj uređaj se uskoro neće proizvoditi, tačnije od kraja ovog meseca više se neće napraviti ni jedan komad.

U pitanju je video rekorder – uređaj koji je bio nezamenljiv tokom više decenija, a nastao je 60-tih godina 20. veka.

Naime, japanska kompanija “Funai elektrik” napraviće poslednji video rekorder, nakon čega će ovaj uređaj zvanično otići u istoriju.

Kao “obavezni član porodice”, video rekorder je bio prisutan u mnogim domaćinstvima širom sveta, ali je vremenom zamenjen zahvaljujući razvoju tehnologije.

vcr

Prvi udarac na popularnost video rekorder je doživeo kada su se pojavili DVD-jevi koji su bili praktičniji, nakon toga i drugi formati, a za kraj striming – kao način gledanja sadržaja koji nas interesuje.

Kompanija “Funai” video rekordere proizvodi od 1983. godine, kada su na godišnjem nivou prodavali i 15 miliona uređaja, da bi prethodne godine prodali svega 750.000.

Najveću popularnost imao je kada je kompanija “Soni” napravila model koji je bio pristupačan svima, a 1984. godine vrhobni sud SAD je utvrdio da nije kršenje autorskih prava ukoliko se snima program ili film koji se emituje na televiziji.

29/07/2016 15:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments