Spektakl na nebu iznad severne Zemljine polulopte

09/05/2016 12:49

Spektakl na nebu iznad severne Zemljine polulopte

U popodnevnim satima u ponedeljak, 9. maja, na nebu iznad severne Zemljine polulopte desiće se zanimljivo kretanje planeta.

Naime, planeta Merkur će se u svom kretanju naći tačno ispred Sunca, što će moći da se vidi u periodu između 13:12 i 20:40 časova.

Tačno u 16:57 časova Merkur će se naći na sredini svoje putanje “zaklanjajući” Sunce. Naravno, zbog veličine ove planete, odnosno njene udaljenosti od Zemlje, Sunce neće biti “pomračeno”, kao što je slučaj kada Mesec prolazi ispred Sunca.

Merkurov tranzit neće biti vidljiv iz Australije i Zapadnog Pacifika, dok će se najbolje videti iz oblasti Severnog Atlantika, odakle će biti moguće ispratiti ceo ovaj proces.

Najbezbednije gledanje tranzita Merkura preko Sunca je putem okularne projekcije, što znači da lik Sunca treba projektovati na beli ekran ispod okulara teleskopa (zbog toga što se golim okom ne može videti).

Moguće je i direktno posmatranje kroz teleskop, ali samo ako se ispred njegovog objektiva postave specijalni filteri. Direktno gledanje u Sunce bez zaštite dovodi do trajnog oštećenja očiju, upozoravaju stručnjaci.

09/05/2016 12:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments