Život se može razvijati i na planetama čija je atmosfera formirana pretežno od vodonika

13/05/2020 12:13

Život se može razvijati i na planetama čija je atmosfera formirana pretežno od vodonika

Prema novom istraživanju koje su realizovali naučnici iz Masačusetsa, život se može razviti i u atmosferi koja je 100% sastavljena od vodonika. Ovaj zaključak bi radikalno mogao izmeniti mesta i načine potrage za životom na drugim planetama.

U sklopu istraživanja, grupa naučnika je izvela seriju eksperimenata u kojima je koristila bakteriju Ešerihija koli i kvasac (Saccharomyces cerevisiae). Ova dva mikroorganizma su stavljena u atmosferu sastavljenu 100% od vodonika. Mikroorganizmi su uspeli da prežive bez većih problema, u atmosferi koja je totalno različita od one na zemlji. Vodonik predstavlja manje od milionitog dela zemljine atmosfere, koja je u najvećoj meri sastavljena od azota.

Jedan od motiva ovog istraživanja je taj da se podstaknu astronomi da bolje porazmisle o tome na kakvim planetama bi mogao postojati život. Ako bi biolozi razmislili o mogućnosti postojanja života u atmosferama sa velikim procentom vodonika, oni bi rekli da to ne bi predstavljalo nikakav problem, pošto vodonik nije toksičan za žive organizme. Ipak, astronomi ne znaju da li se život može razvijati u takvim atmosferama, tako da je ovo istraživanje iznelo dokaze bazirane na eksperimentima, koji potvrđuju ovu činjenicu.

Ovo uticati na to da astronomi počnu da istražuju neke egzoplanete (planete van Sunčevog sistema) sa atmosferom sa velikim procentom vodonika, kao moguće stanište živih organizama. 

Navedeni mikrobi koji su analizirani u laboratoriji se teže razvijaju u atmosferi formiranoj 100% od vodonika nego u atmosferi naše planete, tačnije nekoliko puta sporije u slučaju Ešerihije i nekoliko stotina puta sporije u slučaju kvasca. 

Čak iako je ovaj eksperiment pokazao da se život može razvijati u atmosferi od čistog vodonika, naučnici ne očekuju da nađu ovakve egzoplanete, već planete u čijoj atmosferi je vodonik predominantan.

13/05/2020 12:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments