Ocenjivanje prvaka: Od ove godine nova pravila

30/08/2015 19:16

Ocenjivanje prvaka: Od ove godine nova pravila

Učenici prvog razreda će od ove godine biti ocenjivani na novi način. Novi kriterijumi pri ocenjivanju neće važiti za sve predmete.

Novi način ocenjivanja prvaka odnosiće se samo na ocenjivanje obaveznih predmeta, dok će se izborni predmeti ocenjivati kao i do sada.

Prilikom ocenjivanja izbornih predmeta, učitelji će, kao i do sada, ocene iskazivati opisom, odnosno rečenicom koju sami definišu. Osim toga, učitelji će davati mišljenja o radu i napredovanju učenika, kako u obrazovnom tako i u socijalnom kontekstu u određenom vremenskom periodu.

Učiteljska sveska 1 predstavlja zbirku pedagoških dokumenata kojima se prati napredovanje učenika, i namenjena je samo učiteljima prvog razreda. Ova publikacija obezbediće pomoć učiteljima pri stvaranju komaptibilne pedagoške dokumentacije.

Promena u načinu evidentiranja opisnih ocena u prvom razredu, koju je inicirao Savez učitelja Republike Srbije 2013. godine, odnosi se na unapređivanje opisnog ocenjivanja, ali i na smanjenje administracije učitelja.

Radna grupa za promenu Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi, koju je formiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, činili su predstavnici Ministarstva, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Saveza učitelja Republike Srbije.

Članovi radne grupe došli su do rešenja za evidentiranje opisnih ocena u prvom razredu u svim dokumetnima koji se smatraju obaveznom evidencijom.

30/08/2015 19:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments