Počela podela besplatnih udžbenika za osnovce!!

09/08/2017 17:51

Počela podela besplatnih udžbenika za osnovce!!

Zvanično je počela je distribucija besplatnih udžbenika za oko 86.000 osnovaca od prvog do osmog razreda.

Aktuelni Zakon o udžbenicima predviđa da se besplatni udžbenici dodeljuju samo socijalno ugroženim školarcima, primaocima novčane pomoći. Otuda su đaci iz materijalno ugroženih porodica prva kategorija dece za koju je država i ovoga puta obezbedila komplete udžbenika. Međutim, novim projektom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pod nazivom „Nabavka udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola”, na osnovu odluke vlade proširena je lista školaraca kojima se udžbenici kupuju novcem iz republičke kase.

Osim socijalno ugroženih, sada su obuhvaćeni i osnovci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji osnovno obrazovanje stiču prema individualnom obrazovnom planu ali po redovnom programu kao i njihovi vršnjaci bez smetnji u razvoju. Takođe, obuhvaćeni su i đaci osnovnih škola koji su treće (i svako naredno) dete u porodici.

classroom-824120_640

Da bi porodice sa više od dvoje dece ostvarile pravo da za osnovce dobiju knjige od države deca moraju biti u obrazovnom sistemu. Na primer, osmaku koji je četvrto dete, sleduju besplatni udžbenici ako su mu stariji braća ili sestre srednjoškolci ili studenti, ali porodica sa recimo troje dece od kojih su dvoje zaposleni, dakle rade i zarađuju, ne može da konkuriše za besplatne udžbenike za treće dete koje je osnovac” – objašnjava Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

Šta sadrži komplet?

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet koji kupuje država sastoji se od udžbenika za predmete: matematika, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet. Starijim osnovcima, od petog do osmog, dodeljuju se besplatne knjige za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju. Udžbenici za sledeću školsku godinu, kao i za prošlu, nabavljeni su od izdavača čija su izdanja nastavnici odabrali da koriste u nastavi tri godine, od školske 2016/17. do 2018/19.

Đaci s smetnjama u razvoju

U toku je postupak javne nabavke za izradu prilagođenih udžbenika za decu sa smetnjama u razvoju koja uče prema prilagođenim ili izmenjenim programima. “U sledećoj školskoj godini, zahvaljujući tome, na primer slabovidi i slepi đaci dobiće besplatne udžbenike sa uvećanim fontom i slikama ili na Brajevom pismu” – najavljuje Vesna Nedeljković.

Izvor: www.mpn.gov.rs

09/08/2017 17:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments