Upis u osnovne škole u Srbiji

27/03/2017 14:52

Upis u osnovne škole u Srbiji

U školskoj 2017/2018. godini prvi razred će pohađati deca rođena u periodu od 1. marta 2010. godine do 28. februara 2011. godine.

Upis u osnovne škole zvanično počinje 1. aprila 2017. godine i trajaće sve do kraja maja meseca, a ukoliko bude bilo potrebe – rok će biti produžen do kraja avgusta.

Osnovnu školu mogu upisati i mlađa deca – uzrasta od šest do šest i po godina, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u prvi razred koja se vrši od strane školskog psihologa.

Koja škola se upisuje?

Svaka osnovna škola je u obavezi da upiše dete sa područja koje joj je dodeljeno, a uz zahtev roditelja (koji se podnosio do 1. februara) i u skladu sa kapacitetima škole moguće je upisati učenika i u školu sa drugog područja.

Ukoliko dete nije upisano u prvi razred usled zdravstvenih problema ili nekog drugog razloga, a starije je od sedam i po godina može se upisati u prvi ili odgovarajući razred nakon provere znanje.

Sistematski pregled

Za upis u osnovnu školu je potrebno da dete prođe sistematski pregled koji je obavezan za svako dete, a cilj je da se proceni zdravstveno stanje deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole.

Više o sistematskom pregledu pročitajte OVDE.

Dokumenta za upis

Prilikom upisa u prvi razred osnovne škole potrebno je dostaviti sledeća dokumenta:

  • Izvod iz matične knjige rođenih
  • Uverenje o pohađanju predškolskog programa
  • Dokaz o lekarskom pregledu deteta
  • Dokaz o prebivalištu roditelja

Za više informacija pogledajte stranicu Upis u osnovne škole ili nas kontaktirajte putem kontakt forme ili porukom na našoj Facebook stranici.

27/03/2017 14:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments