Da li je batina izašla iz raja? Naučnici se baš i ne bi složili!

24/01/2018 14:31

Da li je batina izašla iz raja? Naučnici se baš i ne bi složili!

Batine kao disciplinska mera prisutne su u vaspitanju od davnina. Dok je veoma subjektivno raspravljati na ovu temu, naučnici sve više sugerišu da su batine opasne po dalji razvoj deteta.

Nova studija Donald i Zucker medicinske škole pokatala je još jednu negativnu vezu između batina u detinjstvu i daljem razvoju. Preciznije- što je dete više puta fizički kažnjavano u detinjstvu, veća je verovatnoća da će imati usporeniji razvoj.

Stagnacija u razvoju očitava se u sposobnosti da piše, čita, misli kritički, racionalno rezonuje, socijalizuje se i emotivno jasno iskazuje sebe.

Batine i razvoj deteta

Studija sugeriše da batine mogu da uspore navedene veštine. Odmah u početku, važno je napomenuti da je istraživanje bilo veoma malo i da je uključivalo 74 staratelja i njihovu decu.

Tim je otkrio da 2/3 dece, od 5 godina pa nadalje, su imali makar jednu stagnaciju u razvoju, bilo da je u pitanju socijalizacija, ili kognitivne ili motorne veštine. Oko 44% njih su dobijali batine u nekom prethodnom periodu, dok je ostatak bio samo prekoren.

S druge strane, i jedna i druga grupa dece imale su stagnaciju u učenju jezika, te u socijalno- kognitivnim relacijama.  Pokazano je da je veza između jezika i batina veoma snažna, a da deca koja dobijaju batina imaju za 5 puta veće šanse da razviju problem u učenju jezika.

 

24/01/2018 14:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments