Sve pozitivne strane čitanja deci

06/12/2016 15:56

Sve pozitivne strane čitanja deci

Sve je manje roditelja koji svojoj deci čitaju naglas omiljene knjige, priče, bajke – što je velika greška jer je deci to izuzetno važno i zaista potrebno.

Naime, metoda čitanja na glas veoma je važan deo vaspitanja, ali i pomoći deci da se pravnilno mentalno razvijaju. Uz to – na ovaj način deca vremenom stiču i čitalačke navike, što može biti od krucijalnog značaja u toku školovanja.

Često se čitanje deci vezuje za aktivnosti pred spavanje, ali to ne mora da bude nužno tako. Roditelji bi trebalo da čitaju deci kad god je to svima prihvatljivo i kada su svi raspoloženi za ovu aktivnost.

Iako je potrebno da deca budu u mogućnosti da se u potpunosti skoncentrišu na ono što im roditelji čitaju – to ne znači da bi ova aktivnost trebalo preterano da se planira; dovoljno je i da se spontano desi tokom vožnje u automobilu, u čekaonici kod lekara, u parku dok se odmarate od šetnje i igranja i slično.

Čitanje deci – aktivnost od najranijeg detinjstva

Nemojte čekati da dete poraste dovoljno kako bi razumelo sve što ste mu pročitali – trebalo bi da sa ovom aktivnošću počnete dok je dete u najranijem periodu detinjstva.

Ukoliko deci čitate od rođenja u prijatnoj atmosferi ona će vremenom početi da povezuju čitanje i knjige sa prijatnim osećanjem koje su imali i kada nisu znali šta se tačno dešava. Osim toga, to je odličan način da. dok su još bebe, počinju da se navikavaju na vaš glas, ali i na zvukove i reči.

Čitanje kao porodični ritual

Čitanje deci može vremenom da preraste u porodičnu zabavu – ukoliko se svi uključite. Kao zabava može biti posebno interesantna tokom hladnih zimskih dana kada je aktivnost deci organičena na zatvoren prostor.

06/12/2016 15:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments