Naučite decu da ne prekidaju tuđ razgovor!

10/12/2015 12:06

Naučite decu da ne prekidaju tuđ razgovor!

Deca su često jako nestrpljiva i željna pažnje svojih roditelja ili drugih ljudi. Najčešće ne biraju trenutak kada žele da vam se obrate i kažu vam nešto. Međutim, to baš i nije lepa navika.

Bez obzira koliko puta ste im rekli da to ne rade i koliko puta ste ih ignorisali na koji sekund dok ne završite barem rečenicu koju ste započeli u razgovoru sa nekim, jednostavno dete nikada nije prestalo da prekida razgovor kad god ono misli da je to njemu potrebno.

Međutim, postoji jednostavan i veoma efikasan način da svoje dete naučite kako da ne prekida razgvoro drugih kada želi nešto da vam kaže. Ukoliko ovo savlada – shvatiće da je to pravi način da dobije svu pažnju svojih roditelja za ono što želi da im saopšti.

Naime, reč je o jednom gotovo neprimetnom gestu koji odaje poštovanje kako deteta prema roditelju, tako i roditelja prema detetu.

mother-and-son-887058_1280

Ružna navika prekidanaja razgovora može nestati ukoliko je zamenite sledećom taktikom – recite svom detetu da kada želi nešto da vam kaže, a ukoliko vi u tom trenutku pričate sa nekim, dovoljno je da svoju ruku na vaš ručni zglob i da sačeka. Kako biste detetu deli do znanja da ste shvatili poruku – spustite i vi svoj dlan ne detetovu ruku.

Kada završite misao ili rečenicu, okrenite se prema detetu i pružite mu svu svoju pažnju u tom trenutku. Saslušajte ga jer vam je dao do znanja da ima nešto da vam kaže.

Na ovaj način, neće više biti prekidanja razgovora u pola reči samo zato što dete ima nešto da vam kaže, što je često samo njihov način da skrene pažnju na sebe i ništa više – što je u redu jer to deca i rade.

Ovaj nežni gest može zameniti i vaš svakodnevno – “Sačekaj!” ili “Ne prekidaj me“. Potrebno je samo da isprobate i da imate malo strpljenja dok se dete ne nauči.

Vredi i deluje! Pokušajte!

10/12/2015 12:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments