Važno je međusobno poštovanje

09/08/2016 09:59

Važno je međusobno poštovanje

Roditelji bi, kao odrasli ljudi, trebalo da znaju da određene stvari u odnosu sa drugim ljudima jednostavno ne bi trebalo da rade, jer predstavlja nepoštovanje prema toj osobi.

Možda deca ne razumeju u potpunosti kako funkcioniše svet odraslih, ali sigurno je da znaju šta je poštovanje i kako se ono ispoljava.

Kada deca slušaju roditelje i poštuju njihova pravila i odluke – onda se za njih kaže da su dobra i poslušna deca, lepo vaspitana. Ali malo ko u odnosu roditelji-deca govori o poštovanju dece.

Međusobno poštovanje

Kako bi odnos sa decom bio što zdraviji, što je posebno važno za njihov psihološki razvoj, veoma je važno da postoji međusobno poverenje.

Ovo se dostiže redovnim i iskrenim razgovorima, ali i slobodi da obe strane u ovom odnosu kažu šta misle, šta im smeta i šta im je potrebno. Ova sloboda posebno je važna za decu, jer je to jedan od načina na koji se njima pokazuje poštovanje.

Iako su “samo deca” oni imaju svoje ličnosti, svoja viđenja sveta, svoje potrebe i interesovanja, a sve što im je potrebno jeste da ih roditelji poštuju.

Deca posebno cene kada ih roditelji pitaju za mišljenje, kada sa njima razgovaraju kao sa odraslom osobom i kada im dozvoljavaju da zajedno dođu do nekog rešenja.

Samim tim što su roditelji stariji – dobro vaspitana deca umeju da ih poštuju bez obzira na sve, ali roditelji moraju poraditi na tome da pokažu i zaista poštuju svoju decu, jer su i oni individualci i osobe sa svojim mišljenjem i stavom, osobinama i karakterom – a što im se više posvete to će njihov razvoj ići boljim putem i oni će izrasti u dobre ljude, što je sigurno cilj svakom roditelju.

Saveti za roditelje

Kada dođe do nekog problema između vas, umesto da se svađate, vičete ili kažnjavate svoje dete – postavite ga ispred sebe i dajte mu šansu da vam ispriča svoju verziju situacije u kojoj se nalaze, kao i uzroka.

Nije važno da znaju da će biti kažnjeni ako urade nešto što ne bi trebalo, potrebno je da iz toga zaista izvuku neku pouku i nauče, kako se ta situacija ne bi ponavljala.

Na ovaj način daćete im do znanja da nije u redu to što su uradili, ali i da shvatate da svako može da pogreši. Kroz ovakav razgovor vaš odnos će se razvijati i pridobićete više međusobnog poštovanja.

Kada dođe do neke važne odluke vezane za celu porodicu – uključite i tu decu u razgovor. Na primer – mogu pomoći prilikom odluke o tome gde ćete ići na odmor, u koju boju bi trebalo okrečiti dnevnu sobu i nešto tome slično.

Osim toga, važno je i da dete ima slobodu da kaže šta mu smeta – da li su u pitanju neke obaveze, navike ili pravila koja važe u porodici – i otvoreno o tome porazgovaraje. Važno je da obe strane dobiju priliku da izlože svoje viđenje situacije i argumente za svoje mišljenje.

Što se pravilnije vi postavite prema detetu – to će i ono imati bolji odnos prema vama i neće imati potrebu da od vas krije bilo šta – pogotovo ako uradi nešto pogrešno.

09/08/2016 09:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments