Šta je najvažnije spakovati detetu za ekskurziju?

24/03/2020 15:10

Šta je najvažnije spakovati detetu za ekskurziju?

Došao je red na prvu višednevnu ekskurziju đaka osnovca. Dok su deca tada u euforiji i iščekivanju, roditelje hvataju panika i briga od nepoznatog.

Iako je odvajanje deteta od roditelja važno za samostalnost, iščekivanje povratka je jače. Međutim, dobro je razmišljati u smeru slobodnog vremena koje u tom momentu imaju obe strane.

Pre toga, važno je dobro spakovati dete.

Napomena: razlika je u tome da li je ekskurzija u proleće ili u jesen, što je važno zbog pakovanja garderobe. Oba ova godišnja doba su promenljiva, pa bi detetu trebalo spakovati i kratke rukave i dukseve, pa i neku tanju, ali toplu, jaknu.

  • Garderoba i lična higijena, uz napomenu da se stvari ne dele, pogotovo četkica za zube i četka za kosu,
  • Medicinski neseser, koji je izuzetno važan zbog lekova za temperaturu, bolove i dijareju; važno je da roditelj napomene ukoliko postoji alergija na koju bi trebalo posebno obratiti pažnju, uz napomenu kada i kako koristiti lek,
  • Spakujte grickalice, nešto slatko, vodu i bar jedan sendvič, što, naravno, zavisi od dužine puta.

Detetu pred put, pored kofera, spakujte ranac u kom će biti sve neophodne stvari za boravak u autobusu, a ukoliko dete ima problema sa mučninom u putu, dajte mu/joj tabletu 30 minuta pred polazak.

U jednu kovertu upakujte najvažnije: zdravstvenu knjižicu, spisak stvari i džeparac. Ukoliko mislite da je sigurnije, predajte to učitelju/učiteljici. Poželjno je da napišete inicijale deteta, ili puno ime i prezime, pa zalepite na kofer.

Savetujte svoje dete da se uvek drži svoje grupe, ili bar jednog druga/drugarice, a da o svom kretanju obaveštava obavezno učitelja/icu. 

Na kraju, jedna od dobrih stvari zbog koje postoje roditeljske viber grupe upravo su ovakva putovanja. Zato ne bi trebalo da brinete, jer imate svoje mesto svakodnevnog informisanja.

24/03/2020 15:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments