Kako da isplanirate vreme?

04/06/2021 13:20

Kako da isplanirate vreme?

Pravilno upravljanje vremenom za posledicu ima ispunjenje ciljeva i realizaciju planova. Stoga, stručnjaci savetuju, da je od izuzetne važnosti da se nauči kako trošiti vreme i kako uskladiti školske i vannastavne obaveze. Takođe, nije jednako lako savladati sve obaveze koliko god nam se to činilo lakim poslom. 

Upravljanje vremenom spada u kolektivnu odgovornost i obavezu cele porodice, a pre svih, roditelja. Psiholozi ukazuju da svaki roditelj treba da spozna sposobnosti svog deteta i da mu, u skladu sa tim, postavi realne ciljeve. Jedna od prvi stvari jeste razvijanje svesti o vremenu. Preciznije, dete treba upoznati sa posledicama kašnjenja, odnosno loše planiranog vremena. Kako se to odražava na njih same, ali i na okolinu. Kako deca nemaju jasnu sliku o pojmu vremena, roditelji bi trebalo da ih podsećaju na obaveze i aktivnosti.

Planiranje vremena podrazumeva i jasno određeno vreme spavanja. Kada se ide na počinak i koliko dugo san treba da traje. Deci od 5 do 12 godina potrebno je 10 sati spavanja. Ovo preciziranje uvodi u polje plana i organizovanja. Decu treba navesti da planiraju svoje aktivnosti. Tu se podrazumevaju i redovne aktivnosti poput pakovanja knjiga, svesaka i pribora.  Takođe, naučite ga da pripremi garderobu i obuću prethodnu noć. Na taj način će se smanjiti vreme u potrazi za odećom u poslednjem momentu.

pročitajte još i: Planiranjem do ispunjenijeg života

Radni prostor deteta uvek treba da bude dobro osvetljen, provetren i uredan. Upravo je taj prostor ili kutak izuzetno važan za sticanje radnih navika. Kako bi dete imalo jasniju sliku o vremenu, treba otkriti ritam učenja. Jednom kada se uspostavi vreme/satnica učenja dete će moći da organizuje i ono pre i posle te aktivnosti. U toku dana je bitno da ipoštovati vreme provedeno ispunjavajući školske obaveze . Na taj način dete će postepeno stvarati naviku da svaki dan u određeno vreme treba da obavi školske obaveze.

Kako bi se lakše uspostavila rutina, iz detetovog okruženja treba ukloniti sve ono što ga ometa – televizor, telefon, kompjuterske igre… Internet je odličan saveznik u pronalaženju odgovora, ali mon se u vreme učenja može jedinu u tu svrhu koristiti. Važno je detetu objasniti da sve uklonjeno može koristiti nakon što napiše domaći zadatak.

Deca se umore, jednako kao i odrasli. Zato bi roditelji trebalo da osmisle plan za odmor, relaksaciju i vežbanje.Organizujte svakodnevne fizičke aktivnosti, na primer, šetnju pred spavanje i osmislite zdrav jelovnik za obroke koji će svakodnevno biti u isto vreme. Jer, rutina je najvažnija kada želimo pravilno da upravljamo vremenom. Naravno, dešavaju se i neplanirane stvari koje iziskuju kreativnost i pragmatičnost. No, takve situacije nisu svakodnevne.

04/06/2021 13:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments