Čitajte svom prvaku

11/09/2015 10:29

Čitajte svom prvaku

Prvaci se na početku školovanja nalaze pred novim obavezama na koje moraju da se naviknu, ali i da ih savladaju.

Jedan od najvećih problema dece u prvom razredu jeste fokusiranje pažnje, jer je situacija u kojoj se nalaze potpuno nova. Neka deca se teže privikavaju na to da moraju da sede i slušaju učitelja, a da pritom pažnju usredsrede i na nešto što moraju da zapamte i nauče.

Pomoć u učenju dece da sa pažnjom nešto slušaju i pamte može biti veoma zabavna – čitajte svojoj deci naglas. Kako bi ova metoda bila uspešna dovoljno je da čitate detetu svakog dana po 15 minutdete-citaa.

Osim što čitanjem deci vežbate njihovu pažnju, ukoliko redovno obavljate ovu aktivnosti detetu će biti usađeno da čita i u njemu će ova navika ostati zauvek jer će zavoleti da čita.

U zavisnosti od toga šta voli – čitajte ono što ih interesuje. U početku više puta ponavljajte pročitani sadržaj, a u međuvremenu proveravajte da li je dete shvatilo o čemu se radi u tekstu. Nije problem u tome da dete ne može da zapamti radnju ili neke delove toga što je pročitano, nego jednostavno nema veštinu fokusiranja pažnje u potpunosti na duže vreme.

Kada malo odrastu, zamenite uloge. Neka sada dete bude čitač koji će naglas, svakog dana po 15 minuta čitati vama nešto.

11/09/2015 10:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments