Kad bi trebalo pustiti bebu da plače?

11/10/2016 16:32

Kad bi trebalo pustiti bebu da plače?

Bebe najčešće plaču kad su gladne, nervozne, kada ih nešto boli ili se ne osećaju dobro, kada im se spava ili nešto tome slično. Kada ne bi trebalo zaustavljati njihov plač?

Roditelji uglavnom čim čuju svoju bebu kako plače prilaze da je umire i čine sve da ona prestane da plače. Međutim, ovo ne bi trebalo raditi u svim prilikama.

Postoje prilike kada bi trebalo pustiti bebu da plače i da se sama umiri, naravno kada smo sigurni da je dobro, da nije gladna ili da je u potpunosti sigurna.

Pustite bebu da plače

Kada je beba zdrava, suze joj neće naštetiti. Uostalom, to može biti i dobro za nju, jer je plač njihov “izduvni ventil” pa ga ne bi ni trebalo na silu i po svaku cenu zaustavljati.

Uglavnom se smatra da je plač bebe odraz njenog nezadovoljstva, bola, straha ili nečeg tome slično, ali zapravo nije uvek to slučaj.

Stručnjaci koji su se bavili ispitivanjem bebinog plača i ponašanja beba uopšte, došli su do zaključka da beba plač koristi kao način komunikacije. Kada beba od nekoliko meseci (šest i više) shvati da plakanjem može dobiti pažnju koju želi, čak i kada joj zapravo nije potrebna – ona će zaplakati.

Ako želite da odviknete bebu od takvog ponašanja, gde će ona plakati svaki put kad joj je dosadno i kada želi malo više vaše pažnje – najbolje je da je povremeno, kada znate da joj zapravo ništa nije potrebno i da plače bez razloga – ostavite da plače.

U suprotnom, ukoliko svaki put kada beba zaplače otrčite da se igrate sa njom, da je ljuljuškate i uzimate u naručje (iako je na primer vreme za spavanje) – beba će naučiti da se tako ponaša stalno, bez obzira na situaciju i na doba dana.

11/10/2016 16:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments