Kako prepoznati i lečiti ravna stopala kod mališana?

06/07/2016 09:09

Kako prepoznati i lečiti ravna stopala kod mališana?

Jedan od najčešćih problema kod dece predškolskog uzrasta jesu ravna stopala. Prvi simptomi mogu se prepoznati na više načina.

Ako se dete žali na bol u nogama ili umor ili ne može predugo da šeta, stoji ili trči, a posebno se brzo zamara na treningu (u odnosu na vršnjake) – verovatno je problem u ravnim stopalima.

Prema istraživanju stručnjaka, čak 80 odsto dece predškolskog uzrasta ima ravna stopala, a ovaj deformitet se najčešće otkrije tek na prvom sistematskom pregledu – za upis u osnovnu školu.

Međutim, ravna stopala se mogu pojaviti i mnogo ranije, a važno je ovaj problem prepoznati što pre kako bi se rešio i kako bi se mališani poštedeli bolova, nelagode i zamaranja.

Posledice ravnih stopala

Osim toga, ravna stopala u ovom uzrastu mogu dovesti do različitih problema u kasnijem periodu života. Ukoliko se ne tretiraju na pravi način – od ravnih stopala ubrzo, tokom razvoja, može doći do različitih deformiteta, kao što su “X” i “O” noge, problemi i bolovi u lumbalnom delu kičme i kukovima, krivljenja kičme i slično.

Kako bi se sve ovo sprečilo, potrebno je raditi na jačanju mišića stopala, kao i nošenje adekvatne obuće i korektivnih uložaka koji daju stabilnost i vraćaju nogu u pravilan položaj.

Ukoliko dete ima ravna stopala – dobro je da što češće hoda boso po neravnoj površini i da svakog dana kod kuće vežba uz pomoć klikera ili male lopte koju će dizati stopalima sa poda, kako bi se mišići stopala aktivirali i ojačali.

06/07/2016 09:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments