Kako protiv dečijeg inata?

10/03/2017 15:24

Kako protiv dečijeg inata?

Kada malo porastu deca postaju svesna da “uvek mora da bude kako mama ili tata kažu”, a to im se najčešće ne dopada. Tada mogu nastati problemi.

S obzirom na to da je deci najvažnije da se igraju i da rade ono što oni žele, te “komande” koje im roditelji zadaju često mogu biti razlog za inat – samo da ne bude kako mama/tata kaže.

Naravno, svi roditelji se trude da rade u korist svoje dece, a upravo su ti zahtevi i komande “sredstva” za vaspitanje. Međutim, to deca ne razumeju i ne mogu da shvate zašto moraju da slušaju mamu i tatu.

deca-komp

Kako protiv inata dece?

Čak i onda kada bi po maminom/tatinom to moglo da bude nešto što bi i sami izabrali, kada postane obaveza – često baš to ne žele da urade, čisto iz inata i to je jasno. Ali postoji jednostavan način da se izborite sa inatom kod dece.

Ključ je u tome kako se vi postavite u situaciji gde morate detetu da obujete cipele koje inače odbija da nosi ili kada je problem u hrani koja je spremljena za obrok – a koja nije ništa od onoga što sva deca inače vole da jedu (grickalice i slatkiši).

Inat se kod dece javlja onda kada osećaju da roditelji žele da ih kontrolišu – pa imaju potrebu da se pobune protiv toga. Protiv dečijeg bunta najbolje je boriti se onim što deca nisu očekivala – a to je mogućnost izbora.

dete

Upravo je to ono što je deci potrebno – da imaju osećaj da mogu da biraju i da im ništa nije nametnutno. Pa tako – kada bi trebalo da obujete detetu cipele koje ne voli pitajte ga koju prvo želi da obuke – levu ili desnu ili šta želi da prvo jede – grašak ili šargarepu.

Taj privid kontrole i mogućnosti da biraju i sami odluče šta će se dešavati i kako će se situacija u kojoj bi inače terali inat odvijati – decu smiruje i uveseljava.

10/03/2017 15:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments